Van links naar rechts Bep, Henriëtte, Anneke, Jet,  Marjon, Kees en Marlies. Joop ontbreekt. Foto Marinus ter Horst
Van links naar rechts Bep, Henriëtte, Anneke, Jet, Marjon, Kees en Marlies. Joop ontbreekt. Foto Marinus ter Horst

Berkellanders zingen in Viva l' Opera

Algemeen

BERKELLAND - Componisten als Verdi, Mozart, Rossini, Bellini en Mascagni hebben de wereld veroverd met hun prachtige opera-melodieën. Het gemengd koor Classic WM voert zaterdagavond 4 en zondagmiddag 5 november zo'n dertigtal werken uit in de sfeervolle Oude Calixtuskerk aan de Mattelierstraat te Groenlo. Het koor heeft ruim 50 leden in de hele regio Oost Achterhoek, van wie acht in Berkelland. Bovendien doen zes projectleden uit Deventer, Brummen, Aalten en Winterswijk mee. Het programma is met o.a. Il Trovatore, Cavalleria Rusticana, Così fan Tutte, Entführung aus dem Serail en Nabucco heel gevarieerd. Alle emoties van het leven komen voorbij; van vrolijk en droevig tot romantisch en uitgelaten. De presentatie is verrassend. De Berkellanders Jet van den Bos, Anneke en Kees Broer, Joop Dijkman, Marjon Westerdiep en Marlies Kremers uit Eibergen, Henriëtte Bouwman (Borculo) en Bep Noevers (Rekken) maken deel uit van het koor met als dirigent Emile Engel uit Lichtenvoorde.

Dit keer heeft Classic WM extra de choreografe Marianne Veldkamp-Vieberink uit Aalten aangetrokken om de uitvoering aantrekkelijker te maken. In Viva l'Opera is behalve mooie zang dan ook meer actie, zijn de opkomsten anders en wordt gebruik gemaakt van podium èn zaal, rekwisieten enz. Voor het publiek ongetwijfeld boeiend om naar te luisteren èn te kijken.

Marjon Westerdiep solist
Sopraan Marjon Westerdiep zal uit Verdi's Il Trovatore solo de aria Stride la Vampa! vertolken. Zij is eveneens soliste in het Paaskoor uit Cavalleria Rusticana. Dat prachtige lied zal op vleugel worden begeleid door Evert-Jan de Groot uit Utrecht (maar opgegroeid in Eefde) en bovendien door Wim Ruessink uit Winterswijk op orgel. Wim zal tevens vanaf een half uur voor aanvang van het concert op zaterdag het carillon van de Oude Calixtus bespelen en operamelodieën over de stad uitstrooien om iedereen aan het concert te herinneren. Zondagmiddag is Wilbert Berendsen uit Vorden de organist en beiaardier. Wim is cantor-organist van de PG Winterswijk en Wilbert stadsorganist van Doesburg en cantor-organist van de Martinikerk daar. Beiden zijn onder dirigent van diverse koren èn docent orgel. Marjon zingt samen met Martin Hogenkamp uit Lichtenvoorde een duet uit genoemde opera van Mascagni, nl. Non, no Turridu. De Eibergse sopraan 'nodigt de mensen uit opera te beleven en de trillingen van klanken op te nemen ter roering.'
Tweede sopraan Henriëtte Bouwman is eveneens een echte liefhebber van opera en het programma spreekt haar dan ook enorm aan. De stukken van Verdi vindt ze prachtig, evenals bijvoorbeeld het Reizigerskoor uit Idomeneo van Mozart. "Ik ben heel benieuwd hoe het Paaskoor van Mascagni en het Dal tuo stellato soglio van Rossini in deze kerk zullen klinken. Beide liederen hebben een religieuze inhoud, maar het heeft geen meerwaarde dat ze nu in een kerkzaal worden gezongen. Het zijn gewoon heel mooie nummers. Als we het als koor zingen en de dynamiek weten te treffen, dan klinkt het zó mooi!" Henriëtte zingt behalve in het koor ook mee in ensembles van Mozart en Rossini.' Diverse eigen leden zingen solo dan wel in ensembles. Gastsoliste is Marijke ten Kate uit Winterswijk.
Alle werken worden begeleid door Evert-Jan de Groot uit Utrecht, die bovendien solo een intermezzo verzorgt. De organisten en violist Papillon Boddeke uit Zutphen spelen ook mee bij het nummer Il Santo Nome uit La Forza del Destino, waarin Gerard Oxener (Winterswijk) soleert.
Mede door de visuals van André te Hennepe, lichttechniek van Rick te Dorsthorst en het geluid van A60 Recording Didam zal iedereen ongetwijfeld een onvergetelijk concert beleven.
Meer info over kaartverkoop e.d. www.classicwm.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant