Lenneke Heben van SIZT. Foto: Rob Weeber
Lenneke Heben van SIZT. Foto: Rob Weeber

Livio opent MantelZorgCafé in Neede

Algemeen

NEEDE - De Stichting Informele Zorg Twente (SIZT) is al sinds 2011 onder de projectnaam 'Mantelzorgerij' bezig met ondersteuning van mantelzorgers en andere vrijwilligers in de informele zorg. Ze hebben inmiddels vijf MantelZorgCafés in Twente ontwikkeld. Ook zorgorganisatie Livio zag in dat de steun die mantelzorgers aan zorgontvangers bieden, een toenemende belasting is en besloot in samenwerking met de SIZT om nog eens vijf MantelZorgCafés te openen, waaronder twee in Berkelland. Eibergen is reeds geopend, afgelopen woensdag werd Neede geopend.

Door Rob Weeber

Het MantelZorgCafé is een initiatief om mantelzorgers bij elkaar te brengen, zodat ze even kunnen ontspannen, onderling informatie kunnen uitwisselen en vragen kunnen stellen aan zorgprofessionals. Lenneke Heben is mantelzorgconsulent bij de SIZT en lichtte het initiatief toe. "Wij zijn bijzonder verheugd dat een zorginstelling, in dit geval Livio, aandacht geeft aan mantelzorgers. Door de informele zorg bij de reguliere zorg te betrekken, komt er meer aandacht voor de mantelzorger. Het uitoefen van mantelzorg aan zorgontvangers is zwaar. Je kiest er niet voor, maar het overkomt je. Wij noemen het mantelzorg als het langer dan drie maanden duurt en meer dan 8 uur per week. Het overstijgt dus de normale gezinstaken. Wij weten uit de praktijk dat mantelzorgers een eventuele overbelasting niet snel zullen toegeven, laat staan dat ze ermee naar buiten treden. Juist daarom hebben wij destijds de cafés opgezet . Mantelzorgers begrijpen elkaar zorgwereld heel goed en er ontstaat daarom al snel een soort natuurlijke binding waardoor er openheid in het gesprek ontstaat en onderlinge ondersteuning. Zo'n café werk dus drempelverlagend. Er zijn zorgprofessionals aanwezig die persoonlijke vragen kunnen beantwoorden en bovendien de wegen kennen in 'zorgland'. "

Grand Café De Hofmaat aan de Hofmaat is de plek waar het MantelZorgCafé in Neede plaatsvindt. Het is iedere eerste dinsdag van de maand geopend van 13.30 -15.30 uur. Als gastheren en –vrouwen fungeren onder meer medewerkers van Livio, wijkverpleegkundigen en de Voormekaarteams. Ook de gemeente werkt aan het initiatief mee door een cursus te financieren voor mantelzorgers, genaamd "De Kunst van het loslaten". Tijdens de cursus wordt de deelnemers geleerd om de juiste balans te vinden tussen de zorg voor jezelf en de zorg voor een ander. Een goede balans komt de mantelzorg ten goede.

Aan het eind van het formele gedeelte, werd de banner met het logo van het MantelZorgCafé onthuld door manager Margot Hodes van SIZT en mantelzorger mevrouw Floors.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant