Jolink en Hiddink, alsof ze weer naast elkaar in de schoolbanken zitten. 'Vromme jongens'... Foto: PR
Jolink en Hiddink, alsof ze weer naast elkaar in de schoolbanken zitten. 'Vromme jongens'... Foto: PR Foto: PR
VIDEO

Nieuw en vertrouwd werk van Normaal op 'De bokse vol'

Algemeen

ACHTERHOEK - Met de officiële uitreiking door Guus Hiddink van het (officieuze) eerste exemplaar van de deluxe-box 'De bokse vol', in café De Tol in Zelhem, oftewel stamcafé de Pröhs van de boerenrockers, werd woensdag 22 november een document van grote waarde voor de Normaal-anhangers en -liefhebbers gepresenteerd.

Door Henri Walterbos

Eveneens een mooi moment om ook weer eens voormalig Normaal-gitarist Paul Kemper tussen zijn voormalige Normaal-maten te zien zitten. Jarenlang konden Jolink en Kemper immers niet door een deur. Tijd heelt alle wonden, zo laat ook een mooi proostmoment tussen Kempers biertje en Jolinks witte wijntje zien. Anhangers zal het deugd doen. Als de heren muzikanten gevraagd wordt plaats te nemen aan de VIP-tafel en er slechts vier stoelen blijken te staan voor vijf heren, grapt Kemper 'Zal ik maar in het donker gaan zitten?' Een mooi plaatje; Bennie Jolink, Willem Terhorst met al hun solo gitaristen op een rij die allen een zeer wezenlijke bijdrage leverden aan het gepresenteerde document dat de periode 1974-1984 beslaat en betiteld wordt als de roerigste jaren van de Achterhoeks boerenrockformatie; Paul Kemper, Alan Gascoigne en Ferdy Jolij. Ook Irma Manschot is aanwezig, echtgenote van wijlen medeoprichter/drummer Jan Manschot.

Guus Hiddink
De deluxe box met, naast 200 nummers met eeuwigheidswaarde, een fraai boekwerk met foto's en smakelijke verhalen, werd door vriend van de band en eveneens Achterhoeks exportproduct Guus Hiddink uitgereikt aan de aanwezige Normaal-muzikanten. Hiddink is zichtbaar in zijn element. "Bennie ken ik al vanaf zijn dertiende, van de HBS. Ik kwam van de oostkant van Doetinchem, van Varsseveld en Bennie van de westkant. Ik vond het niet zo'n plezierige tied mot ik eerlijk zeggen. Het was veur ons beiden niet de fijnste tied. Dan beginnen de hormomen te werken, maor die meisjes van de LMS waren veural dochters van notarissen en er zaten zoontjes van doktoren. Ik veulen mi-j daor neet zo thuus," keek Hiddink terug op zijn HBS-periode. "Wi-j hebt d'r drie jaor e-zetten. Dat stond gelijk an Mulo," vult Bennie aan. "Twee jaor in de eerste, en een jaor in de tweede." Hiddink kan er om lachen. Dan is het moment aangebroken waarvoor hij deze woensdag vanuit zijn woonplaats Amsterdam naar zijn geboortegrond terugkeerde. Voordat hij de eerste exemplaren uitreikt, kijkt Hiddink terug op hetgeen de band betekende voor hem, de Achterhoek, voor Nederland. "Ik heb veel met Normaal. Er is een zeer bijzondere cultuur ontstaan hier door Normaal. In geheel Nederland. Ik voel me vereerd de eerste box uit te mogen reiken aan de roverhoofdman van Normaal, Bennie Jolink. Als ik op feestjes ben dan wil ik daar altijd wel nummers van Normaal tussendoor horen. 'Ik mos pissen' vind ik prachtig. Lekker ritme ook."

'Olde rommel'
Zijn de anhangers van het eerste uur laaiend enthousiast over het document, dat onlangs al te koop was op een platenbeurs in Utrecht, Jolink loopt zelf niet over van enthousiasme. "Ik las aoveral al dat disse periode de beste tied was, maor dat klopt niet. De beste tied vond ik persoonlijk de laatste. D'r zit fantastische nummers tussen, maor de uutvoering daor heb ik niet zovölle met, umdat wi-j in de loop der jaoren steeds better werden. Ik heb eigenlijk niks met die olde rommel. Vanuut de anhangers snap ik dit wel. Die heurt 't liefst de olde nummers. Dan kan ik 't mi'j wal veurstellen: 'de beste jaoren'. Disse nummers bunt 't beste blieven hangen. Dat bunt allemaol mensen die zelf vader en opa bunt e-worden en tot het laatst de concerten bunt blieven bezoeken. Kindere van 8, 9 jaor zag ik bi-j concerten die olde nummers woordelijk metzingen. Dat dut mien wal wat natuurlijk."

Geuzennaam
Ook keek Jolink terug op het feit dat Normaal ineens als de ambassadeurs voor het boerendeel van Nederland beschouwd werd. "Het is begonnen umdat wi-j in het Achterhoeks begonnen te zingen, daornao werden wi-j uutgescholden veur boeren, daornao namen wi-j de titel boeren als geuzennaam an en ontstond boerenrock. Nog een paar jaor later kreeg ik brieven van boeren die in moeilijkheden waren geraakt deur EEG-wetgeving. Met name van kleine boeren die d'r allemaol met mosten stoppen. Soms hele dramatische brieven. Toen pas drong het tot mien deur dat mien beide opa's ok boer waren, dat wi-j in een boerenumgeving opgegreuid bunt. Pas toen bunt wi-j nummers as 'De boer dat is de keerl' en 'De Boer is troef' gaon schrieven. Ik schaam d'r mi-j veur dat wi'j dat toen pas deden. Ik had al teksten in het Achterhoeks geschreven zonder te beseffen dat dat zo apart en biezunder was. Het was de taal waorin ik dacht. Heel Normaal dus."

'Goede herinneringen'
Ook oud-Normaalmakkers wordt gevraagd naar hun mening over de periode 1974-1984 en de cd-box. Ferdy: "Ik bun ne heleboel vergetten. Dat zal te maken hef met de stijl van leaven wee wi-j hadden. Ik vind het wel heel biezunder dat d'r nummers op staot van de kunstacademie. Heel apart. Ik wist nog wel dat ze bestonden maor ik dacht dat ze ergens in een geheim vak lagen." Willem is blij met de box. "Ik wet nog heel völle moar ik stao werkelijk versteld van hoevöl energie wi-j toen hadden. Dat kan ik mie haost niet meer veurstellen. De opnames die op binnenkort op dvd komt, klinkt ok ontzettend goed. Daor stao ik ok versteld van. Veur mi-j was het begin van Normaal de mooiste periode. Creatief waren wi-j toen op ons hoogtepunt, vind ik. Wi-j waren toen alleen maor met muziek bezig. Dag in, dag uut." Paul Kemper kijkt ook met een goed gevoel terug op zijn Normaalperiode. "Ik heb de mazzel gehad dat ik in een rijdende trein kwam in 1982." Nummers die voor hem speciaal zijn en fijn om te spelen? "'Oerend Hard' dat is vanzelfsprekend, 'T is kloten hier' en 'Naor 't café.' Ook Alan bewaart goede herinneringen aan zijn twee periodes bij Normaal: "Ik heb een goeie tijd gehad met die jongens. Alleen maar goede herinneringen. 'Ik mos pissen' is een belangrijk lied voor mij geworden, later in mijn leven. Nu moet ik ongeveer tien keer per dag naar de wc."

Pseudonym Records
Ook samensteller van de box is aanwezig, Hans van Vuuren. Hij vertelt over zijn monnikenwerk. "In 1992 ben ik mijn eigen label Pseudonym Records begonnen, een label met alleen maar dingen die ik zelf leuk vond. Normaal is daar ook een onderdeel van geworden. Ik heb vele bezoeken aan huis gebracht om deze box samen te stellen. Alles is geremasterd en er staat onuitgebracht materiaal op, zoals een van de eerste nummers die opgenomen werd op de Aki in Enschede, 'Godverdomme'. In de box ook Normaal in het Duits. "Er staan drie Duitse singles op. 'Was war gestern los', 'Mama wo ist mein Pils' en 'De Bur is Trumpf.'" Normaal deed ook internationaal van zich spreken, weet van Vuuren. "In België behaalde 'Oerend Hard' de top 5 en ook 'Heidi' stond daar in de hitparade." Tussen de afgebeelde posters in het boek eveneens een bijzondere poster met daarop vier optredens in Engeland, die er uiteindelijk niet kwamen. "Dat klopt," bevestigt Jolink. "De apparatuur stond al op de boot, maor d'r was zo'n enorme storm dat de hele apparatuur deur elkaar geschud lag, maor ik mot eerlijk zeggen dat wi-j d'r ok gin kloten zin in hadden. Manager Joost Carlier had deze optredens geregeld."

Nieuwe DVD
Naast deze deluxe box verschijnt op 8 december een dvd met daarop ruim twintig tv-optredens en clips. "Uit de periode 1977-1984 hebben we alle beschikbare beelden uit het archief in Hilversum gehaald", vertelt van Vuuren. Ook met dvd hier is Jolink niet zo blij. "Jammer, dat heb ik altied willen veurkommen. Ik bun twintig jaor dronken op tv e-west. Daor schaam ik mi-j nog veur, dus ik hop dat niemand die dvd geet bekieken." "Goh niks van gemerkt," lacht Guus Hiddink, zittend naast Bennie.

 Video: Paul van Druten

Guus Hiddink is vereerd om het eerste exemplaar aan zijn oude schoolvriend te mogen overhandigen.
Guus Hiddink temidden van Paul Kemper, Ferdy Jolij en Bennie Jolink.
Kemper, Jolij en Jolink bekijken samen hun aller levenswerk.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant