Gratis huwelijk ontmoedigen

Algemeen

BERKELLAND - Huwen zonder ervoor te betalen is populair. De gemeente is wettelijk verplicht de mogelijkheid van kosteloos huwen aan te bieden. Om inwoners die het financieel niet makkelijk hebben zo toch de mogelijkheid te bieden om te kunnen trouwen. Daar werd veel gebruik van gemaakt, zonder dat er dus een vergoeding tegenover stond voor de gemeente. Die uitvoering van het huwelijk werd daarom per 1 januari 2016 zo sober mogelijk gemaakt. Alleen het bruidspaar en maximaal 2 getuigen kunnen erbij aanwezig zijn. En toespraken zijn niet mogelijk, slechts het ja-woord is nodig en toegestaan.

Door Rob Stevens

Als tussenvorm werd het flitshuwelijk geïntroduceerd. Behalve maximaal vier getuigen mogen hier ook vier personen extra bij aanwezig zijn. En een korte toespraak is dan ook mogelijk. Kosten? Afhankelijk van de dag, honderd (dinsdag of woensdag) of tweehonderd euro (donderdag of vrijdag). Ter vergelijking, de kosten voor een 'normaal' huwelijk bedragen ongeveer het viervoudige.
De animo voor het kosteloos huwelijk en geregistreerd partnerschap is groot. Er zijn tegenwoordig zelfs wachtlijsten. Zo groot dat de gemeente denkt dat er vaak oneigenlijk gebruik van wordt gemaakt, niet door de doelgroep waar de wetgeving voor bedoeld was. Terwijl soms voor mensen huwen op korte termijn noodzakelijk is. Voor een geboorte of hypotheekacte bijvoorbeeld.
Het aantal kosteloze huwelijken komt voor 2017 op 36 uit, bijna de helft meer dan vorig jaar. Het aantal flitshuwelijken daalt licht evenals het geregistreerd partnerschap. Daarom probeert men deze vorm van huwelijksvoltrekking minder aantrekkelijk te maken. Door per 1 januari volgend jaar te verhuizen van de populaire woensdagmorgen naar de dinsdagmorgen, een dag dat veel mensen aan het werk zijn.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant