Raoul en Margot runnen samen De Voshaar. Foto: PR
Raoul en Margot runnen samen De Voshaar. Foto: PR

De Voshaar bestaat 40 jaar

Algemeen

Van sportcentrum naar opleidingscentrum

EIBERGEN - Trainings- en buitensportcentrum De Voshaar viert zijn 40-jarig bestaan. Wat begon als een trainingsgroep voor hardlopers groeide binnen vier decennia uit tot een buitensport- en opleidingscentrum. "Het is eigenlijk een droom waar heel veel werk in zit. En als je dingen bereikt die je je als doel hebt gesteld, is dat tof. We geven bijvoorbeeld onder andere hier op het terrein een Canadese opleiding, de buitensport mbo-opleiding outdoorsports and guiding en onder andere ook kwaliteitstrainingen", legt eigenaar Raoul Kluivers uit.

Door Susanne ten Have

Raoul (48) en Margot (47) runnen samen het outdoorbedrijf. Op de plek waar Raouls vader Gerrit begon met een trainingsgroep voor hardlopers in de jaren 70 van de vorige eeuw. Onder Gerrit en zijn vrouw Lucy werden er een kantine, krachthonk, kleedruimte en zwembad gebouwd op het terrein aan de Winterswijkseweg. Raoul: "Er lopen nog steeds leden rond die hier vroeger zwemles hebben gehad. Dat vind ik wel gaaf hoor."

Woudloper
Vader Gerrit was lange afstandloper en gymleraar. Zijn vrije tijd besteedde hij aan het geven van training aan andere hardloopliefhebbers. Voor Raoul was het destijds niet vanzelfsprekend dat hij in de voetsporen van zijn vader zou treden. Tot dat hij in 1985 door zijn vader voor het blok gezet toen hij de trainingen van zijn vader moest overnemen. "Mijn vader ging skiën en iemand moest de trainingen overnemen, ik dus. Eerst heb ik twee maanden met hem meegelopen voordat ik het alleen moest doen. Ik vond het leuk om te doen. Vroeger wilde ik boswachter worden. En het klopt allemaal ook, buitensport is een goede combinatie van natuur en sporten." Hij ging in de begin jaren negentig naar het CIOS, net als zijn vader. Na zijn afstuderen in 1995 ging hij fulltime werken op de Voshaar. Na het overlijden van zijn vader Gerrit in 1998 nam hij bedrijf verder over. Daarnaast is het hem gelukt om woudloper te worden, want Kluivers is sinds begin 2000 getraind om groepen door de wildernis van Canada te leiden.

Opleidingscentrum
Naast de specialistische looptraining begon de Voshaar begon in 1990 met survivalruntrainingen. In 1991 volgde een trainingsgroep voor jeugdleden. "En nog steeds komen een aantal jeugdleden hier trainen. Er zitten ook echte diehards tussen en elke woensdag komt de oude hap, zoals wij ze noemen, samen. Zes leden zijn al 40 jaar lid…"
Daarnaast is de Voshaar drie jaar geleden met een erkende mbo-opleiding begonnen. Zijn er in de weekenden cursussen als outdoor cooking, bushcraft en survival en kunnen groepen terecht voor teambuilding en coaching. Margot werkt sinds 2000 mee in het bedrijf en zag het bedrijf groeien. "Van puur een sportcentrum zijn wij nu een opleidingscentrum. Dat is een belangrijke tak van ons bedrijf geworden. En we maken nu optimaal gebruik van het terrein. Vroeger dan gebeurde hier 's winters niet veel. Nu zijn er de mbo-studenten of andere cursisten", vertelt Margot.
Raoul: "We proberen origineel te zijn en dingen te ontwikkelen. Ook proberen we onszelf te verbreden, want je bent nooit klaar met leren en van lesgeven word je zelf ook scherper van."
Afgelopen zondag vierden de leden het 40-jarig bestaan van De Voshaar met de jaarlijkse Ontberings Tocht (OTT). Deze loop over ruim 20 tot 40 kilometer is eveneens ter nagedachtenis aan Gerrit Kluivers.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant