Veearts Arjan Schuttert van de Oosthof Dierenartsen. Foto: Eigen foto Arjan Schuttert
Veearts Arjan Schuttert van de Oosthof Dierenartsen. Foto: Eigen foto Arjan Schuttert

Veeartsen starten petitie in Berkelland

Algemeen

BERKELLAND - "Hand aan de ploeg en blik vooruit, geef ruimte aan de vitale veehouderij!" Deze slogan is de titel van de petitie die veearts Arjan Schuttert van de Oosthof Dierenartsen in Eibergen in samenwerking met Paulien Boverhof van de WIK-adviesgroep uit Beltrum aan de gemeente Berkelland wil overhandigen. Het initiatief is bedoeld om aandacht te vragen voor de positie van de intensieve veehouderij in de gemeente. Inmiddels is de petitie door ruim 230 voornamelijk veehouders ondertekend. De bedoeling is dat de petitie in de raadsvergadering van december wordt aangeboden.

Door Rob Weeber

Arjan Schuttert is zelf opgegroeid op de boerderij en kent de sector door en door. Hij ziet dan ook met lede ogen aan hoe weinig ruimte de sector in Berkelland krijgt om zich te ontwikkelen. "De gemeente zegt dat de agrarische sector erg belangrijk is voor de economie, maar in de praktijk handelt ze er niet naar. Ik ben van mening dat ieder bedrijf zich op een normale manier moet kunnen ontwikkelen, ook ondernemers in de veehouderij. Probleem voor veehouders is het verkrijgen van een bouwvergunning voor nieuwe, moderne stallen. De gemeente is heel terughoudend daarmee, met name omdat het voor onrust zorgt in de omgeving. De bouw van een moderne stal echter is juist voor iedereen goed. Een moderne stal betekent een beter leven voor het dier, meer ruimte. Dat is ook verplicht als je als boer bijvoorbeeld wil voldoen aan het Beter Leven Keurmerk. Verder betekent het veel minder geur- en fijnstofbelasting door moderne bio luchtwassers. Ook bevordert het de werkgelegenheid. De veehouderij in Berkelland biedt aan ongeveer 2700 mensen werk. Dat kan alleen maar meer worden als bedrijven gezond mogen groeien. We moeten ook denken aan de volgende generatie boer, die wil ook graag werk en inkomen. Tenslotte werkt een nieuwe stal prettiger voor de boer zelf."
De petitie betreft hoofdzakelijk de intensieve veehouderij, zoals pluimvee en varkens, en minder de melkveehouderij. Deze laatste bijvoorbeeld kent geen wettelijke geurnorm, terwijl de intensieve veehouderij dit wel kent. Met betrekking tot de Wet geurhinder en veehouderij hanteert Berkelland volgens Schuttert nog de norm van 14 odeur geurbelasting in het buitengebied. Ze wil echter terug naar 6 of 8. Dit betekent dat veel varkenshouders hun bedrijf zullen moeten sluiten. Als je bedenkt dat een moderne stal met bio luchtwassers zo'n 80% geurbelasting vermindert, waardoor de gemeentelijke norm wel gehaald wordt, dan is het merkwaardig dat er geen vergunning afgegeven wordt. Een ander punt dat speelt, is het bestemmingsplan buitengebied onder de Wet ruimtelijke ordening. In 2014 is het toenmalige plan uit 2012 door de Raad van State afgewezen. Sindsdien worstelt de gemeente met het nieuwe plan. Het is inmiddels als voorontwerp gepubliceerd, maar eigenlijk ook al weer achterhaald. Het houdt geen rekening met de provinciale regeling genaamd 'plussenbeleid' en het nieuwe odeurbeleid. Nu weer aanpassen levert veel (juridische) vertraging op. Het plussenbeleid biedt bedrijven in de intensieve veehouderij de mogelijkheid om te groeien, mede gebaseerd op de verwachting dat technologie en innovaties nieuwe oplossingen brengen voor oude problemen. Als de gemeente echter niet snel besluit wat ze wil, dan zet dit de sector in de wachtstand voor de komende 3 a 4 jaar. Tenslotte wijst Schuttert nog op het krampachtig vasthouden aan het krimpscenario. Tegenover een boer staat 6 FTE in de periferie, zoals de accountant, de dierenarte, de loonwerker et cetera. Het terugdringen van de agrarische sector heeft dus een negatief effect op de totale werkgelegenheid in de gemeente.
De gemeente laat weten eerst de petitie te willen afwachten alvorens ze inhoudelijk wil reageren. Ze bevestigt dat de petitie voorafgaand aan de raadsvergadering in december kan worden aangeboden aan de raad.


Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant