Ondernemend Berkelland viert de start van het Ondernemersfonds Berkelland. Foto: Rob Weeber
Ondernemend Berkelland viert de start van het Ondernemersfonds Berkelland. Foto: Rob Weeber

Ondernemersfonds Berkelland een feit

Algemeen

BERKELLAND - De gezamenlijke ondernemers uit de vier grote kernen van Berkelland hebben afgelopen woensdagavond een belangrijke stap gezet richting hun doel om in 2020 een van de meest welvarende en ondernemende gemeenten van de Achterhoek te zijn. Onder toeziend oog van notaris Kraayenhof uit Borculo, werd de stichtingsakte getekend van het nieuwe ondernemersfonds, Stichting Ondernemersfonds Berkelland. Met het fonds, dat 1 januari 2018 van start gaat, wordt de slagkracht van de ondernemers vergroot en kunnen ze zelf de regie nemen over gewenste collectieve projecten ter verbetering van het economische klimaat.

Door Rob Weeber

Het was feest bij Sven voor Ogen in Ruurlo, waar de akte werd ondertekend. Voorzitter Erna Koeslag van het Platform BV Berkelland, overkoepelend partner van de ondernemers-, bedrijvenparkverenigingen en de Industriële Kring Berkelland, was zichtbaar zeer tevreden met het behaalde resultaat. Zij noemde het een historisch feit en een uitdaging voor alle kernen om te komen tot nauwere samenwerking. Tevens wees ze op de tweede uitdaging die er nog ligt. Nog niet alle ondernemers namelijk zijn even enthousiast over het fonds. Het is dus zaak dat het fonds zijn beoogd nut gaat bewijzen. Ook de gemeente heeft zich als samenwerkingspartner van het Platform BV Berkelland positief opgesteld en meegewerkt aan het tot stand komen van het fonds.

Met het in werking treden van het fonds vervalt de huidige bijdrage van ondernemersgelden en tevens ook de wijze waarop deze geheven wordt. De nieuwe afdracht geschiedt vanaf volgend jaar centraal via een reclameheffing, geïnd door het Gewestelijk Belastingkantoor Twente (GBT). Na aftrek van alleen perceptiekosten stort de gemeente de gelden door naar het fonds. Deze op haar beurt keert het uit aan de ondernemers- en bedrijvenparkverenigingen met aftrek van een percentage voor het Platform BV Berkelland en (onder voorwaarden) de IKB. Het fonds is geen spaarpot, maar slechts een 'doorgeefluik'. De afdracht per ondernemer wordt berekend aan de hand van een vast startdeel en een variabel deel, dat gebaseerd is op een gering percentage van de WOZ waarde van het bedrijfspand. De maximale bijdrage per onderneming is gesteld op 450 euro.

Ook notaris Hans Kraayenhof prees het initiatief en betitelde het fonds als een aanwinst voor Berkelland. Verder bedankte hij iedereen, met name echter Erna Koeslag en Sven Bonsel, voor de zeer prettige en intensieve samenwerking. De laatste loodsjes wogen ook hier het zwaarst. Zijn handtekening maakte het fonds tot een voldongen feit. Hij wenste alle ondernemers een 'behouden vaart', een heilwens die prima samenging met de toost op het succes.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant