Van links naar rechts: Margriet van Bree, Peter Nieuwenhuis en Chantal Overbeek in de aloude kelder van Kasteel 't Hof. Foto: Rob Weeber
Van links naar rechts: Margriet van Bree, Peter Nieuwenhuis en Chantal Overbeek in de aloude kelder van Kasteel 't Hof. Foto: Rob Weeber

Borculo, Beleef de Berkelstad werkt aan finaleproject

Algemeen

BORCULO - Het begon in 2015 met het beeld van 'Willem Keizer', de laatste Berkelschipper van Borculo. Daarna volgden nog vele bijzondere activiteiten die Borculo, historisch gezien, aantrekkelijk moeten maken en houden voor bewoners en bezoekers. En toegegeven, Borculo heeft veel te bieden op historisch gebied, voornamelijk ook als gevolg van de vroegere Heerlijkheid Borculo met het kasteel 't Hof.

Door Rob Weeber

Dit jaar werd een bronzen beeld van het vroegere kasteel onthuld op de plek waar het ooit gestaan heeft. Als laatste activiteit werd een beeld van stadhouder Willem V geplaatst, waarmee het verhaal over de geschiedenis van Borculo compleet was. Daarna werd de Stichting Borculo, Beleef de Berkelstad opgericht. Deze gaat nu alle verhalen en activiteiten uit de afgelopen jaren bundelen tot een 4-delige documentaire, welke wordt aangeboden aan alle basisscholen in de voormalige Heerlijkheid Borculo (Borculo, Neede, Eibergen, Haarlo, Geesteren en Gelselaar).
De stichting bestaat uit Peter Nieuwenhuis, Chantal Overbeek en Margriet van Bree. Zij brachten het nieuws over de aanstaande documentaire op misschien wel enige juiste plek, in een van de bewaard gebleven kelders van het vroegere kasteel 't Hof, daterend uit 1106. De kelder, evenals de bovengelegen oude villa is eigendom van Erik Kapers. "Ons doel is met name de jeugd de geschiedenis van Borculo te laten beleven", aldus Nieuwenhuis. "Deze geschiedenis wordt te weinig belicht op de scholen. Het gaat echter niet alleen om de tijd van de Heerlijkheid en de oorlog met het toenmalige bisdom Münster, maar ook om modernere gebeurtenissen, zoals de stormramp en de Tweede Wereldoorlog. Het omvat de geschiedenis tot aan nu. De stoommachine die we vorig jaar bij het brandweermuseum hebben geplaatst, staat symbool voor de 'tijdsmachine' die alles als het ware laat beleven. Die beleving komt ook terug in de speciale app die ontwikkeld wordt. Deze app is bedoeld voor een interactieve stadswandeling door Borculo en toont filmpjes en foto's. De documentaire en de app vormen het sluitstuk van al onze activiteiten in de afgelopen drie jaar."

De documentaire, waarbij ook een drone wordt ingezet, komt van Albert Bakker Video uit Ruurlo. De app is afkomstig van Taff, hetzelfde bedrijf dat in 2015 de 3D animatie over kasteel 't Hof maakte. Uiteraard is de Historische Vereniging Borculo betrokken bij het project. Met name Bennie te Vaarwerk is een groot kenner van de geschiedenis van de Heerlijkheid Borculo.
Voor de realisatie van de plannen is een bedrag van 24.000 euro benodigd. Onder meer fondsen worden daarvoor aangeschreven, maar bedrijfs- en particuliere donaties zijn ook welkom. Voor meer informatie over het project kan men contact opnemen met Peter Nieuwenhuis, p.nieuwenhuis@kpnplanet.nl.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant