Leo ter Woerd laat vol trots de plannen zien. Foto: Gemeente Berkelland
Leo ter Woerd laat vol trots de plannen zien. Foto: Gemeente Berkelland Foto: Gemeente Berkelland

Seniorenwoningen de Tweespan in Beltrum

Algemeen

Woonwens voor Beltrumse ouderen en jongeren stap dichterbij

Door Henri Walterbos

BELTRUM- Een mooie en bijzondere volgende stap in het pilotproject 'Wonen in Beltrum' waarin ouderen en jongeren hun krachten bundelen om samen prettig en lang in Beltrum te wonen, en te kunnen blijven wonen. Hiervan sprak Wethouder Patricia Hoytink-Roubos van de gemeente Berkelland afgelopen dinsdag, toen betrokkenen bijeen kwamen bij 'De Tweespan', de leegstaande basisschool aan de Haarstraat, voor de presentatie van het vervolg op het pilotproject, op de plek waar het allemaal gestalte moet krijgen.

Goed nieuws voor Beltrum, voor jong en oud. Vergezeld door Bas Hommelink en Leo te Woerd was wethouder Patricia Hoytink-Roubos met goed nieuws naar de basisschool gekomen. "Deze leegstaande school kan namelijk in de toekomst mogelijk plaats maken voor woningen voor ouderen," begon de wethouder. "Het idee is om de komende periode, samen met geïnteresseerde Beltrumse ouderen die nu in een koopwoning wonen, te kijken wat de wensen en mogelijkheden zijn om met elkaar woningen te bouwen in en/of op de Tweespan. Hangt er van af of het gebouw in zijn geheel gesloopt wordt of een deel blijft staan. Op die manier kunnen ouderen in Beltrum langer, passend en in de dorpskern een nieuw thuis creëren. Uit het woononderzoek dat wij vorig jaar in Beltrum hebben gehouden blijkt namelijk dat daar een grote behoefte ligt."

Tijdens het onderzoek zijn ideeën en wensen voor wonen, die inwoners van Beltrum hebben, opgehaald. Eén van de conclusies die uit de pilot naar voren kwam, was dat jongeren graag in Beltrum willen blijven wonen, maar dat er te weinig 'beweging' is, waardoor er maar weinig (betaalbare) woningen voor starters zijn. Tegelijkertijd bleek er bij ouderen de behoefte om in Beltrum gelijkvloers te kunnen blijven wonen, maar dat hiervoor in de kern te weinig aanbod is.

Doorstroming
Met de ideeën voor de Tweespan denken initiatiefnemers Bas Hommelink en Leo ter Woerd zowel tegemoet te kunnen komen aan de woonwensen van zowel jongeren als voor ouderen. Hommelink hierover: "Met de plannen voor de Tweespan ontstaat er namelijk een doorstroming op de Beltrumse woningmarkt. Beltrumse ouderen verhuizen naar de Tweespan en daardoor krijgen Beltrumse jongeren de ruimte om ook in het mooie Beltrum te wonen." De initiatiefnemers vonden gehoor bij de gemeente Berkelland. Zo bevestigt ook een blije wethouder. "We hebben als gemeente aangegeven dat we positief tegenover de ideeën voor de Tweespan staan om daar tijdelijke of permanente woningen voor senioren te ontwikkelen. Tegelijkertijd hebben we met de initiatiefnemers afgesproken dat dit binnen het ontwikkelkader van Beltrum moet passen. Dat betekent dat als het permanente woningen worden er ergens anders in Beltrum nu, of over een aantal jaren, evenveel woningen gesloopt moeten worden om geen overschot aan leegstaande woningen te krijgen."

Vervolg
Op dit moment hebben 23 ouderen aangegeven dat zij serieus geïnteresseerd zijn in de plannen voor de Tweespan. De komende tijd worden de ideeën door de initiatiefgroep op papier gezet, om zo uiteindelijk tot een concreet plan te komen. Geïnteresseerde senioren uit Beltrum kunnen voor meer informatie contact opnemen met Leo ter Woerd: 06 519 415 62.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant