Burgemeester Van Oostrum spelt Freek Heijdeman de koninklijke onderscheiding op. Foto: Rob Weeber
Burgemeester Van Oostrum spelt Freek Heijdeman de koninklijke onderscheiding op. Foto: Rob Weeber

Koninklijk afscheid van Freek Heijdeman

Algemeen

NEEDE - Postcommandant Freek Heijdeman vierde vorig jaar november zijn 25-jarig jubileum bij de vrijwillige brandweer in Neede. Dat was eigenlijk ook het moment dat hij wilde stoppen met zijn actieve carrière binnen de Needse vrijwillige brandweer. Maar hij gaf de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland (NVOG) de tijd om een opvolger te benoemen en bleef aan tot de zomer van 2017. Tijdens het jaarlijkse feest van de Needse Vrijwilliger Brandweervereniging in Café van Otten in Rietmolen werd hij afgelopen zaterdagavond door burgemeester Joost van Oostrum tot Lid in de Orde van Oranje Nassau benoemd, precies zoals het Zijne Majesteit behaagde.

Door Rob Weeber

In zijn toespraak prees Van Oostrum de lange carrière van Heijdeman en vooral ook de prettige samenwerking. De vele veranderingen binnen de vrijwillige brandweer, waaronder de overgang van Neede naar Berkelland en van Berkelland naar de VNOG, al dan niet gepaard gaande met personele en materiële bezuinigingen, waren niet altijd makkelijk en vroegen veel van de loyaliteit van het corps. Freek was fanatiek, maar zeker ook kritisch. Hij kon lang zwijgen in het gesprek met de burgemeester over veiligheidszaken, maar uiteindelijk vonden ze elkaar altijd.
Freek Heijdeman zelf kijkt eveneens met veel plezier terug op 25 jaar vrijwillige brandweer. Zijn carrière begon op 1 oktober 1991, waarna hij de diverse rangen doorliep van aspirant-brandwacht tot uiteindelijk postcommandant Neede. Heimwee echter heeft hij niet en hoewel hij wel oplettend wordt bij het geluid van sirenes, heeft hij niet de behoefte om erachteraan te rijden. Het is mooi geweest. De functie heeft veel gevraagd en veel gebracht. Inmiddels heeft hij alweer een andere invulling voor zijn vrije tijd naast zijn fulltime baan. Sinds kort is hij voetbalcoach van het elftal van zijn zoon.
Naast de onderscheiding voor Freek werden dezelfde avond Martijn Kettering en Jos Knoop door de nieuwe postcommandant Harold van der Neut gehuldigd vanwege 12,5 jaar inzet bij de vrijwillige brandweer in Neede.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant