Vóór het debat staan de lijsttrekkers nog gemoedelijk naast elkaar. Foto Peter Vorderman
Vóór het debat staan de lijsttrekkers nog gemoedelijk naast elkaar. Foto Peter Vorderman

Lijsttrekkers kruisen degens over agrarische sector en buitengebied

Algemeen

HAARLO – In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart, gaan de lijsttrekkers van de zeven Berkellandse partijen meerdere keren in debat over actuele en gevoelige onderwerpen. Op initiatief van LTO-Noord (Land- en Tuinbouworganisatie) afdeling Achterhoek Noord vond op donderdagavond 22 februari een lijsttrekkersdebat plaats over de Berkellandse agrarische sector en het buitengebied, locatie Hotel-Restaurant Prinsen te Haarlo. Het werd een levendige discussie, hoewel de vonken er niet direct afsprongen. Ook had een aantal lijsttrekkers duidelijk moeite met het onderwerp.

Door Peter Vorderman

De belangstelling voor het debat was groot, de zaal vulde zich met ruim 130 mensen, voornamelijk afkomstig uit de agrarische sector. Onder het gehoor bevonden zich ook burgemeester Joost van Oostrum en de wethouders. Tijdens de introductie werd door LTO aangegeven dat het debat is georganiseerd om de aanwezigen in staat te stellen goede afwegingen te maken tussen de partijen en als hulp voor 'wie gun ik mijn stem'. Alle partijen kregen bij aanvang van het debat exact vijf minuten spreektijd om uit te leggen wat hun beleid is. Enkele lijsttrekkers die moeite hadden met de timing, werden na vijf minuten onverbiddelijk letterlijk afgetoeterd. In deze algemene inleidingen vielen veel dezelfde termen, zoals bestemmingsplan, geurbeleid (stankoverlast) en plussenbeleid (duurzaamheid). Daarna volgde een stellingendiscussie, waarbij gespreksleider Agnes Gunnewijk (oud-voorzitter LTO Noord afd. Berkelland) zich een bekwaam en goed voorbereid gespreksleider toonde en de politici goed bij de les (stellingen) hield.

Zo werd de vraag op tafel gelegd waarom Berkelland een verscherpt geurbeleid (genormeerd geurhinderniveau, stankoverlast) nodig heeft. De Gemeenteraad heeft daar begin dit jaar met een nipte meerderheid mee ingestemd. Tegenstanders van dit besluit gaven aan dat dit het noodzakelijke nieuwe bestemmingsplan gijzelt en vertraagt en ook de landbouw fors belemmert. Verder werd gediscussieerd over het bestemmingsplan en de bouwruimte voor agrariërs. Hierbij kwam ook het aspect duurzaamheid aan de orde, wat leidde tot de nodige reacties uit de zaal. Melkveehouder Henk Harbers (54): "Als de lokale politiek wil dat we nog duurzamer produceren dan we al doen, zou de consument ook lokaal en duurzaam moeten kopen. Maar aan dat laatste besteden de politici geen aandacht. De consumenten laten zich veelal leiden door hun portemonnee, de kassabon is hun stembiljet". Uit de zaal werd ook meerdere keren aangegeven dat geen behoefte bestaat aan nog meer regelgeving. Vervolgens werd in stellingvorm gevraagd of de gemeente extra subsidie zou moeten geven voor asbestsanering. De rijkssubsidie van € 4,50 per vierkante meter is absoluut ontoereikend en die pot raakt langzamerhand leeg. Een meerderheid van de lijsttrekkers vond dat hiervoor een oplossing moet komen, in de vorm van extra subsidie of een lening. Hierna werd gediscussieerd of gestuurd moest worden richting zonnepanelen op staldaken of in zonne-akkers. De meeste partijen vonden dat dit niet aan de politiek is, maar aan de grondeigenaren. Vraagtekens werden overigens gezet bij de beleidsdoelstelling van Berkelland om in 2030 energieneutraal te zijn. Uit de zaal werd de prikkelende vraag gesteld wat de lijsttrekkers persoonlijk aan energiemaatregelen hebben getroffen. De antwoorden daarop waren deels positief, soms ook wat ontwijkend. De stellingendiscussie werd afgesloten met de vraag of de bermen door de landbouwers kunnen/moeten worden onderhouden. Hierover is de laatste tijd veel negatieve publiciteit geweest (landjepik voor mesthuishouding). Een meerderheid van de partijen stond hier positief tegenover.

Begrijpelijkerwijs gaven de partijen vaak uiteenlopende reacties op de stellingen. Een aantal lijsttrekkers kwam goed beslagen ten ijs en gaf duidelijke antwoorden. Hiernaast stonden sommige lijsttrekkers niet helemaal boven de materie en verloren zich in algemeenheden. Illustratief was de discussie over megastallen, waarover in een aantal partijprogramma's wordt gerept. Op de vraag wat megastallen precies zijn en waar die stallen staan, moesten een paar lijsttrekkers het antwoord evenwel schuldig blijven. Het debat was levendig, mede vanwege goede participatie vanuit de zaal. De vonken spatten er evenwel niet vanaf. De opvattingen van de verschillende partijen over de kernthema's werden wel duidelijk en daarmee het doel van de avond bereikt.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant