Wandelen Voor Water, mét water in je rugzak, lángs water. Foto: Rob Stevens
Wandelen Voor Water, mét water in je rugzak, lángs water. Foto: Rob Stevens

Eibergse scholen wandelen voor water

Algemeen

EIBERGEN - Menig Eibergenaar die woensdag zijn of haar hond langs de Berkel uitliet, zal hebben gedacht 'Wat is hier aan de hand?' In groepen liepen de ruim vierhonderd kinderen van alle basisscholen uit Eibergen en Rekken die ochtend ook langs de Berkel. Ruim zes kilometer met ook nog eens een rugzakje met zes liter water. Om te ervaren wat voor kinderen elders in de wereld een dagelijkse gang van zaken is. Het ging hier om de actie 'Wandelen voor Water' van Rotary Neede. De kinderen hadden sponsoren geworven voor hun gelopen kilometers en liepen zo een kleine tienduizend euro bij elkaar voor een schoon drinkwater project in een van de meest afgelegen delen in Kenia.

Door Rob Stevens

Al vroeg stonden de kinderen van het Sterrenpalet als eerste groep te wachten op het startschot van burgemeester Joost van Oostrum voor hun wandeling. De burgemeester kwam naar Wandelen Voor Water op zijn fiets. In het kader van de gemeenteraadsverkiezingen bezocht hij alle stembureaus om de ambtenaren aldaar op een versnapering te trakteren. Zijn startschot voor het evenement was in dit geval een straal Berkelwater uit de brandweerwagen. Van Oostrum vroeg de kinderen wie er die ochtend de kraan had laten lopen bij het tandenpoetsen. Veel vingers gingen er niet omhoog. Niet zo gek, omdat op alle basisscholen de afgelopen weken door leden van Rotary-Neede gastlessen zijn verzorgd over het belang van (schoon) water en tegen gaan van waterverspilling.

De scholen vertrokken voor hun wandeling met steeds een tussenpauze van tien minuten. Maar eerst werden flessen gevuld uit een door de brandweer met achtduizend liter Berkelwater vol gespoten container. Voor in de rugzakjes. Meestal betrof het lege frisdrankflessen. Maar Stan uit groep zeven van de Schakel had hiervoor een leeg melkpak gereserveerd. Hij begon de wandeling met in zijn rugzak ook nog drinken voor onderweg en een plak ontbijtkoek. Net als veel van zijn klasgenoten rekende hij op een vermoeiende wandeling. Samen met Tristan ging hij van start.

Voor alle zekerheid was onderweg de Eibergse EHBO aanwezig om eventuele lichamelijke ongemakken te behandelen. Aan het eind van de wandeling werden alle flessen, geleegd, in een container verzameld. De Eibergse supermarkt Plus verwerkt deze flessen. De opbrengst van het statiegeld komt ook ten goede aan de actie. De Stichting Wilde Ganzen verhoogt elke gesponsorde euro van de kinderen met vijftig procent. De districtsafdeling van Rotary ondersteunt de actie ook met vijfduizend euro. Verder dragen ook Rotary club Neede en een aantal bevriende clubs aan deze actie financieel bij. Van het geld dat de kinderen met de sponsortocht bij elkaar hebben gewandeld, wordt in Kenia een waterinstallatie gebouwd. Het project Wandelen Voor Water is zo succesvol dat van de opbrengst ook nog een op zonne-energie werkende pomp geïnstalleerd kan worden aangesloten op een tank van tienduizend liter met tapkranen.

De brandweer zorgde voor een container vol Berkelwater, om de flessen te vullen die de kinderen meedroegen. Foto: Rob Stevens

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant