De verkiezingen voorbij, de aanplakbiljetten kunnen weg. Foto: Rob Stevens
De verkiezingen voorbij, de aanplakbiljetten kunnen weg. Foto: Rob Stevens

Recordopkomst en kleine verschuivingen

Algemeen

BERKELLAND - De gemeenteraadsverkiezingen hebben in Berkelland slechts kleine verschuivingen opgeleverd, met wel opnieuw een hogere opkomst. Het CDA won een zetel en is met acht zetels de grootste, GB heeft net als voorheen vijf zetels en is de tweede partij qua grootte. D66 had heeft een zetel verloren en komt nu op 4, en waar de VVD een zetel won en op vier zetels kwam, verloor de PvdA er eentje, waardoor deze partij op twee zetels kwam. GroenLinks en OBL blijven allebei ook op twee zetels staan.

Door Rob Stevens

Exact 21732 geldige stemmen, uitgebracht in 29 stembureaus, bepalen voor de komende vier jaar de verdeling van de 27 raadszetels over de deelnemende partijen. Het opkomstpercentage lag deze keer op 61,5 % van de kiesgerechtigden. Het is voor de vierde keer op rij, sinds de gemeentelijk herindeling per 1 januari 2005, dat dit getal een lichte stijging laat zien. Woensdag werd tijdens de openbare zitting van het centraal stembureau de uitslag van de raadsverkiezing bekend gemaakt. Daar dankten de lijsttrekkers hun kiezers en gaven zij een eerste duiding van de uitslag van de verkiezingen.

Het CDA kan, met acht zetels, als grootste partij het initiatief nemen tot een nieuwe coalitie. Gerard Hilhorst, lijsttrekker van het CDA: "Dat we een zetel hebben gewonnen is het resultaat van een duidelijk verhaal en het feit dat onze kandidaten goed gespreid over Berkelland wonen en werken. Mensen stemmen toch op personen. We zijn in alle kernen het grootst. We gaan nu een informatieronde in. Ik hoop de informateur volgende week bekend te maken. Dan horen we hoe partijen de verkiezingsuitslag duiden en welke breekpunten partijen bij mogelijke coalities verwachten. De volgende raadsvergadering op 15 mei hopen we de nieuwe coalitie te presenteren."
In alle omliggende gemeenten scoort het CDA ook het hoogst. Overal met een lokale partij als goede tweede. Behalve in Hof van Twente waar het CDA en de VVD de ranglijst aanvoeren en Lochem waar Gemeentebelangen het best scoort. Het beeld in Berkelland volgt zo'n beetje de landelijke tendens. De lokale partijen zijn aan een opmars bezig zijn. Ongeveer een derde van alle stemmen ging naar een lokale partij. Wat in Berkelland dan opvalt is dat Gemeentebelangen Berkelland blijft steken op vijf zetels. Ondernemend Berkelland scoort weliswaar een klein verlies maar houdt toch haar twee zetels.

D66 volgt wel de landelijke tendens, verliest een zetel en komt op vier. Lijsttrekker Boer: "Ik ben blij dat de coalitie op het zelfde aantal zetels uitkomt en dus zijn meerderheid behoudt. Ik zie het als een beloning van ons coalitiebeleid. Beleid waarbij twee periodes op rij fors is bezuinigd, terwijl ook nog eens de transities van het rijk lokaal moesten landen. De zetel verlies voor D66 past bij de landelijke trend en beschouw ik dan ook niet als een straf voor het coalitiebeleid."

De VVD houdt zich volgens de landelijke commentaren lokaal staande. In Berkelland komt ze met een zetel winst op vier. GroenLinks scoorde in de steden een forse winst en haalt in Berkelland nagenoeg evenveel stemmen als de PvdA. Beide partijen komen met twee zetels in de raad. Ten opzichte van 2014 moest de PvdA echter vierhonderd stemmen en daarmee één zetel inleveren, terwijl GroenLinks achthonderd stemmen winst boekte.

De nieuwe lijsttrekker van GroenLinks Leo Morren: "Het is voor ons een beetje dubbel. Aan de ene kant de beste uitslag ooit voor ons in Berkelland. Procentueel de grootste stijger, onze groei zit zelfs boven de groei van GroenLinks landelijk. En toch net niet die derde zetel. We hadden bijzonder graag met drie mensen in de raad gekomen en een wethouder willen leveren. Vorige keer hadden we geluk met een restzetel dankzij een lijstverbinding met de PvdA. Maar het aangaan van een lijstverbinding mag niet meer. Ik ben trots op ons team. En mocht het zo zijn dat wij iets kunnen betekenen in het nieuwe college dan zijn wij er klaar voor. Je hoeft tenslotte niet groot te zijn om invloed te hebben."

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant