Afbeelding

Opinie | Coalitievorming

Algemeen

Over de coalitievorming in Berkelland

Het is alweer 5 weken geleden dat de kiezers hun nieuwe gemeenteraad 2018-2022 hebben gekozen. Graag wil GroenLinks Berkelland haar visie geven op het proces na de verkiezingen:
1. GroenLinks heeft op 21 maart een uitstekende uitslag behaald. 2027 kiezers (9,33%) stemde GL. De hoogste score ooit in Berkelland én van alle partijen de grootste groei.
2. Formatie verkenningsfase: door Stefan Nijhuis en Leo Morren zijn in de verkenningsfase enkele gesprekken gevoerd met verkenner Jaap Jonk (CDA). Tijdens deze gesprekken is aangegeven dat GroenLinks als belangrijke winnaar haar verantwoordelijkheid wil nemen. We vinden het jammer dat de verkenner dit niet heeft toegevoegd aan zijn formatieadvies.
3. Op dit moment zijn, conform het advies van de verkenner, CDA, GB en VVD in gesprek over een mogelijke nieuwe coalitie. Hierover hebben wij op 25-04-2018 het eerste korte bericht mogen ontvangen, waarin slechts wordt meegedeeld over welke hoofdthema's er gesproken wordt. De verwachting is dat rond 8 mei de formatie klaar is.
Helaas horen onze inwoners niets over de stand van zaken. Dit in tegenstelling tot gemeenten als Bronckhorst, Lochem en Zutphen, waar partijen die in gesprek zijn met enige regelmaat een tussenstand laten weten, ook over dossiers waar geen overeenstemming over is.
GroenLinks had, als één van de winnaars in Berkelland, graag meegepraat in een coalitievorming. Maar dan wel in een open en transparant proces, waarbij onze inwoners en organisaties optimaal worden geïnformeerd over het coalitieproces. De kans op een breed gedragen akkoord, zowel in de raad als in de samenleving, zou dan veel groter zijn. Ook voelt men zich als inwoner dan meer gehoord en serieus genomen. We betreuren dat dit tot op heden in onze gemeente nog niet gebeurd is.


Namens de fractie van GroenLinks Berkelland
Paul Knuvers, tel. 0545 274298

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant