Chantal de Vries van Zachte Paardenkracht. Foto: PR
Chantal de Vries van Zachte Paardenkracht. Foto: PR

Thema-avond PPA over therapiemogelijkheden

Algemeen

REGIO - Het Platform Pleeggezinnen Achterhoek houdt op maandag 24 september een thema-avond, dit keer in de gemeente Berkelland. Op het programma staat informatie over therapiemogelijkheden.

Alle pleegkinderen komen met een, soms flink gevulde, rugzak in het pleeggezin. Voor een aantal kinderen zou het fijn zijn om gespecialiseerde therapie te kunnen volgen. Er zijn veel soorten therapieën. De bekendste zijn gesprekken en speltherapie, maar er is nog veel meer mogelijk. Tijdens deze thema-avond zullen een drietal verschillende therapieën worden besproken.

Regine Grimm en Alice Heintzbergen verzorgen therapie met hulphonden. Wanneer een hond vriendelijk en vrolijk is en respect toont door te doen wat je vraagt, krijg jij een goed gevoel. Je gaat de hond complimenten geven, belonen, aanhalen en samen spelen waardoor het positieve gedrag van de hond versterkt. Dat is goed voor je zelfvertrouwen en zelfbeeld. Hierdoor gaat het kind nieuwe mogelijkheden zien en deze toepassen in het dagelijkse leven.

Uschi Koster kan haar cliënten behandelen door middel van EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing). Dit is de eerst aangewezen methode bij de behandeling van PTSS (posttraumatische stressstoornis). De methode komt in het kort hier op neer: terwijl iemand zelf traumatische beelden voor zich haalt wordt werkgeheugenbelasting/afleiding aangeboden. Daarmee wordt de lading van deze beelden minder, kunnen nachtmerries afnemen en wordt men ook overdag minder overvallen door de herinneringen.

Chantal de Vries geeft therapie met paarden. Paarden zijn sociale dieren die in een kudde leven. Paarden hebben, net als mensen, hun eigen persoonlijkheid en rol in de kudde. Om in de natuur te kunnen overleven vangen ze de kleinste signalen uit hun omgeving op. Ze kunnen mensen innerlijk diep raken, maar ook intimideren door hun kracht en grootte. Bij het coachen met behulp van paarden maakt men gebruik van al deze eigenschappen. Coaching met paarden is praktijkgericht, 'geen woorden maar paarden'.

De bijeenkomst is op maandag 24 september van 20.00 tot 22.00 uur (inloop vanaf 19.45 uur), in de gemeente Berkelland. Het exacte adres volgt na opgave. Aanmelden kan tot 17 september via info@platformpleeggezinnenachterhoek.nl of 06-82629980.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant