Burgemeester Joost van Oostrum hanteert de brandweerspuit. Foto: Rob Stevens
Burgemeester Joost van Oostrum hanteert de brandweerspuit. Foto: Rob Stevens

Brand op De Brink?

Algemeen

EIBERGEN - Dinsdag rond enen zijn de marktkooplieden hun kramen op De Brink in Eibergen aan het opruimen. Het werk is gedaan. De sfeer op het plein is rustig. Dan klinken de sirenes van twee brandweerwagens die abrupt tot stilstaand komen op het plein. Vanuit het pand naast de Hema sijpelt rook door de kieren van de deur.

Door Rob Stevens

Reden voor paniek? Nee, het is de manier waarop de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland (VNOG) aandacht probeert te vestigen op de opening van de Three-Minute-Store van de brandweer. Burgemeester Joost van Oostrum, gehuld in brandweerjas, hanteert de brandweerspuit om de gevel van het pand nat te houden. Een symbolische actie uiteraard om de winkel met een beetje spektakel in gebruik te nemen. Binnen zorgt een rookapparaat voor het beoogde effect.

De brandweerwinkel is er om mensen te informeren. Over hoe brand ontstaat. En hoe je de kans op brand in huis kunt minimaliseren. Dick de Vries, hoofd van de afdeling brandweerondersteuning van de VNOG, vertelt dat in Zutphen, Doetinchem, Harderwijk, Apeldoorn, Winterswijk en Wezep al ervaring met deze winkels is opgedaan. En dat de reacties erop positief zijn. De opkomst is er over het algemeen goed. De winkels dragen volgens hem bij aan de bewustwording rond oorzaken van brand en brandpreventie, hoe je brand kunt voorkomen.

In de winkel zijn wat herkenbare alledaagse huiselijke opstellingen te zien. Een strijkbout op een te strijken theedoek. Een aangesloten laptop op bed, de lader en laptop worden warm. Zeker onder de dekens. Een negen volt batterij los in een lade. Stuk voor stuk situaties die potentieel brandgevaar hebben. De winkel heet three-minute-store omdat je bij een woningbrand ongeveer drie minutende tijd hebt om jezelf en je huisgenoten in veiligheid te brengen. Een woningbrand breidt zich snel uit. Drie minuten zijn niet veel. De Vries vertelt dat de brandweer er is om te blussen. Maar ook om juist blussen te voorkomen. Door mensen te leren de juiste preventieve voorzorgsmaatregel te nemen. Als je slaapt bijvoorbeeld, ruik je niets. Maar je hoort een rookmelder wel. Voor dergelijke informatie is de winkel bedoeld.

De brandweerwinkel, naast de Hema op De Brink, is open op dinsdag van 10.00 tot 17.30 uur, vrijdag van 13.00 tot 20.30 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.30 uur. Voor de duur van zes tot acht weken.

Burgemeester Joost van Oostrum spreekt bij de opening van de Three-Minute-store in Eibergen. Foto: Rob Stevens

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant