Oudestraat Neede. Foto: Taskforce Oudestraat
Oudestraat Neede. Foto: Taskforce Oudestraat

Hoe ziet de Oudestraat in Neede er uit in 2030?

Algemeen

NEEDE - De missie van de gemeente is helder: 'een realistische toekomstschets voor een aantrekkelijke, leefbare en vitale Oudestraat en omgeving, waarbij de toenemende leegstand in de Oudestraat wordt tegengegaan en de huidige vastgoedeigenaren de mogelijkheid krijgen om hun panden opnieuw in te zetten.' De eerste stap naar uitvoering is gezet. Donderdag 24 januari is de eerste bijeenkomst voor alle inwoners van Neede in Grand Café de Hofmaat.

Door Rob Weeber

In 2017 heeft het college besloten de gehele Oudestraat in Neede aan te merken als pilot voor het opstellen van een toekomstvisie. Deze pilot wordt gedragen door de Task Force Neede waarin de Gemeenschapsraad Neede (GRN), de Ondernemersvereniging Neede (OVN), Pro Wonen, vastgoedspecialisten en de gemeente Berkelland zitting hebben. Als startpunt voor de pilot hebben de GRN en de OVN bewoners en ondernemers naar hun mening gevraagd over heden en toekomst van de Oudestraat, de knelpunten, de kansen en de toekomstige mogelijkheden. Aan de hand daarvan is een transformatievisie gemaakt waarbij zoveel mogelijk rekening is gehouden met de wensen en de opmerkingen van de deelnemers/aanwezigen. Een geleidelijke toename van de functie 'wonen' in de Oudestraat past in de visie van de Task Force Neede op de Oudestraat in 2030. Het is echter niet de bedoeling om de Oudestraat om te bouwen naar een woonstraat, maar om een straat te ontwikkelen met een kleinschalig karakter en een levendige mix van de functies wonen, werken en winkelen.

Ook is in de transformatievisie rekening gehouden met het (sluip)verkeer in de Oudestraat en de Wilhelminastraat. Voorgesteld wordt om de 'knip' in de Oudestraat weer terug te brengen. Het verkeer kan in een richting door de Oudestraat, maar buigt halverwege af naar de naastgelegen parkeerterreinen. Een ander punt is de beeldbepaling van de gevels. De Oudestraat wordt gekenmerkt door een mix van gebouwen uit vele perioden. Bij veel oude panden is de oorspronkelijke gevel op de begane grond drastisch 'gemoderniseerd' en zijn er grote luifels en gevelbanden aan toegevoegd. De authentieke, verticale gevelgeleding ging daarmee verloren. Voorgesteld wordt om de situatie aan de hand van een beeldkwaliteitsplan te verbeteren. Motto van het plan zou kunnen zijn: eenheid in verscheidenheid. Het is voorstelbaar dat een pandeigenaar de gevel van zijn pand in lijn wil brengen met de transformatievisie. In dat geval zou de aanwezigheid van een gevelfonds, dat een deel van de kosten dekt, uitkomst kunnen bieden.

De werkgroep adviseert een 'Loket Oudestraat', dat begin- en eindpunt is voor alle initiatieven. In dit loket zullen (vertegenwoordigers van) alle partijen zitting hebben welke bij de totstandkoming van deze pilot betrokken zijn. Het loket zou 'geopend' kunnen worden na de interactieve informatiebijeenkomst van 24 januari. Aan de hand van de uitkomsten van deze avond wordt een rapport opgesteld. Dit gaat naar het college van B & W dat het op haar beurt naar de gemeenteraad stuurt. Daarna kan het loket van start.

Wilt u meepraten over de Oudestraat? Kom dan naar de informatieavond 'Transformatievisie Oudestraat Neede 2030' op donderdag 24 januari in Grand Café de Hofmaat. Inloop vanaf 19.30 uur, start om 19.45 uur. Tijdens deze avond zal de 'Transformatievisie Oudestraat Neede 2030' met een zestal grootformaat tekeningen gepresenteerd worden. Bij elke tekening staat een deelnemer van de Taskforce om eventueel. op- en/of aanmerkingen te noteren, zodat deze kunnen worden meegenomen in de definitieve visie.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant