De grutto. Foto: PR
De grutto. Foto: PR

Thema-avond met Albert Beintema over de grutto

Algemeen

WINTERSWIJK - IVN en KNNV organiseren samen een thema-avond die plaatsvindt op woensdag 13 maart in de Zonnebrinkkerk aan de Zonnebrink in Winterswijk. De lezing wordt verzorgd door Albert Beintema en gaat over weidevogels, in het bijzonder de grutto. De lezing duurt van 20.00 tot 22.00 uur en de entree kost vijf euro voor niet-leden en en drie euro voor leden van IVN en/of KNNV.

Albert Beintema bestudeerde als ecoloog, werkzaam voor natuurbeheer, weide-, water-, en moerasvogels in Nederland en Afrika. Hij is een grote autoriteit op dit gebied en heeft daarover veel gepubliceerd.
Voor een groter publiek schreef hij in 2015 het boek 'De Grutto', dat het jaar daarop de Jan Wolkers Prijs voor het beste natuurboek won. In datzelfde jaar werd de grutto door het Nederlandse publiek uitgekozen tot Nationale vogel.
Beintema begrijpt dat volkomen: "Er is niets mooiers te bedenken dan een groepje baltsende grutto's die luid schreeuwend door een mooie voorjaarslucht boven een bloemrijke weide achter elkaar aan jakkeren. Maar helaas gaat het helemaal niet goed met de grutto. In veertig jaar is tweederde van het aantal grutto's in Nederland verdwenen. In de weiden van het boerenland zijn de bloemen verdwenen, wordt er steeds vroeger gemaaid en is het waterpeil verlaagd."

Beintema beschrijft hoe grutto's hun jongen grootbrengen en hoe ze op spectaculaire wijze naar Afrika trekken. Zelf heeft hij ze tot in hun winterverblijf gevolgd.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant