Negen bezoekers van de Zwarte Cross hebben dit jaar de kans om een tandembackflip te maken. Foto: PR
Negen bezoekers van de Zwarte Cross hebben dit jaar de kans om een tandembackflip te maken. Foto: PR

Wereldprimeur op de Zwarte Cross: tandembackflip met festivalbezoekers

Algemeen

LICHTENVOORDE - 'Spring maar achterop bij mij, achterop m'n fiets - En ik weet nog niet waar we naartoe gaan samen, maar dat boeit me ook helemaal niets', zingt Gers Pardoel achteloos in zijn hit Bagagedrager . De Zwarte Cross-bezoeker die bij de Belgische stuntman Gilles 'The Natural' Dejong achterop de motorfiets springt, zal echter wel een paar zweetdruppeltjes laten. Het is maar een ritje van achttien meter en duurt maar een paar seconden, maar daarin wordt wel een salto achterover wordt gemaakt. Negen personen krijgen de kans om samen met de Belg een tandembackflip te maken. Nog nooit eerder vertoond met 'onervaren festivalbezoekers', een wereldprimeur dus. De organisatie de Zwarte Cross zet daarmee het thema van dit jaar 'Niks is onmogelijk', extra kracht bij.

Tante Rikie, festivaldirectrice van de Zwarte Cross, houdt haar hart vast maar kijkt ook erg uit naar deze stunt: "Ik heb al heel wat gekkigheid meegemaakt op dit feest maar dat mijn lieftallige bezoekers, waar ik me met hart en ziel over ontferm, straks zo hoog door de lucht vliegen is ook enorm spannend voor mij. Toch geloof ik dat we hiermee dromen laten uitkomen dus ik sta er 100% achter. Helaas ben ik net geen 65 kilo, anders zou ik zeker springen! Ik zeg maar zo: de breuk heelt, de daad blijft! Maak jezelf legendarisch en geef je op voor de tandembackflip!"

Negen hoofdstunts
De stunt wordt tijdens de Zwarte Cross drie keer per dag (vrijdag, zaterdag en zondag) uitgevoerd. Om in aanmerking te komen voor de tandembackflip moet de deelnemer aan een paar voorwaarden voldoen. De weegschaal mag absoluut niet meer weergeven dan 70 (en bij voorkeur 65) kilo. Ook is het van belang dat de kandidaat in een goede gezondheid verkeert. Op de dag zelf moet de bezoeker nuchter zijn, wat al een stunt op zich is.
Dinand Garritsen, medewerker bij De Feestfabriek en coördinator stunts en cross: "Dat we deze truc naar de Zwarte Cross halen is heel bijzonder. De backflip werd in 2002 voor het eerst uitgevoerd. Echter altijd met één persoon op de motor. Sinds een paar jaar wordt het wel eens met een tweede persoon gedaan maar dan betreft het altijd een mede-atleet die weet hoe het werkt. Met het toevoegen van een tweede onervaren passagier verandert de gewichtsverhouding en het zwaartepunt van de motor op dusdanig heftige manier dat het een totaal andere truc wordt. Vergelijk het met rijles: je haalt je rijbewijs in een Smart of Mini en wordt vervolgens op pad gestuurd met een 21-meter lange vrachtwagen-combinatie van 40 ton. Rijden is rijden, maar toch een beetje anders..."

Gilles 'The Natural' Dejong
Stuntman Gilles Dejong (België) heeft als bijnaam 'The Natural'. Hij is één van de weinige rijders ter wereld die in één seizoen FIM (Fédération Internationale de Motocyclisme) punten behaalt binnen drie motorfietsdisciplines, namelijk: motorcross, supermoto en freestyle. Gilles heeft deelgenomen aan de Red Bull X-Fighters-serie, FIM IFMXF Wereldkampioenschappen en trad op bij Nitro Circus Live. In 2011 maakte hij een backflip met Marc Coma's Dakar-bike op Red Bull X-Fighters in Madrid. In feite maakte hij hiermee ook het statement dat hij alles kan rijden (crossmotor, Dakar-fiets, mountainbike, bmx-fiets) en vrijwel alles kan backflippen. Zo was hij ook de eerste rijder ter wereld die een elektrische fiets backflipte! Deze backflip-machine wordt de hoofdpiloot van de tandem-ervaring en brengt zijn passagiers 'naar de maan en terug'.

Spektakel en stunts door de jaren heen
Al sinds het begin van de Zwarte Cross maken spektakel en stunts in talloze vormen een belangrijk deel uit van het programma. In veel van de afgelopen edities van het festival toverde de organisatie één bijzonder opmerkelijke stunt uit de hoge hoed. Zo was er vorig jaar, in samenwerking met Amnesty International, een Levendenherdenking: iedereen was 50 seconden muisstil, gevolgd door 10 seconden luid gejuich als een massaal eresaluut aan het leven. Ook was er een sprong met een motor vanaf een 70 meter hoge bierfles in 2009, een sprong over het hoofdpodium tijdens liveshows in 2012 en de Giant Backflip For Mankind vestigde in 2014 een afstandswereldrecord over meer dan 44 meter.

Diversiteit op 160 hecatare
Voor de bezoekers die niet achterop stappen is er op het terrein, naast de stunts en cross, ook muziek, theater en veel andere gekkigheid te vinden. In Gaycafé De Kast is iedereen welkom om de diversiteit van de mens te vieren. "Dus laat jezelf lekker gaan op de foute discobeats en waag een dansje met een van de extravagante dragqueens op het podium!"
Zowel gelovigen als atheïsten kunnen naar de Gospel Church. Toe aan een welverdiende massage, een momentje hangen in een hangmat of wil jezelf aan een waterpijpje leggen? Dan is De Oase 'the place to be'. In de Universitent geven gepassioneerde wetenschappers colleges in begrijpelijke mensentaal. In totaal zijn er dit jaar 33 podia waar 194 artiesten, bands en acts staan. Op 2 mei worden wederom nieuwe namen bekend gemaakt.
Zwarte Cross vindt plaats van 18 tot en met 21 juli 2019. Kaarten zijn uitverkocht. De enige betrouwbare manier om nog aan kaarten te komen is Ticketswap.

Ga voor meer info en om je op te geven voor de tandembackflip naar de website.


www.zwartecross.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant