Raymond Koudijs, Henny van Doorn en Gerdy van Bellen. Foto: Rob Stevens
Raymond Koudijs, Henny van Doorn en Gerdy van Bellen. Foto: Rob Stevens

Museum in zwembad voormalige tbs-kliniek geopend

Cultuur

REKKEN - Sinds maandag is Rekken een museum rijker. Op een bijzondere locatie. Het museum is namelijk gevestigd in het zwembad van de voormalige tbs-kliniek Oldenkotte. De naam Zwembad Museum Oldenkotte is voortgekomen uit een prijsvraag begin van dit jaar in het Achterhoek Nieuws waarin lezers werd gevraagd suggesties voor een benaming te doen.

Door Rob Stevens

Het museum is een initiatief van de Stichting Erfgoed Van Ouwenaller en de Stichting Tactus Verslavingszorg en is opgezet door Henk Sieben, Peter van de Vondervoort en Henny van Doorn, oudgedienden die alle drie hun werkzame verleden bij de Rekkense inrichtingen hebben liggen. Vanuit Tactus is woordvoeder en communicatieadviseur Jeannette Ooink actief betrokken.

Veel genodigden zijn op de opening van het zwembadmuseum afgekomen. Raymond Koudijs, voorzitter van de Stichting Erfgoed van Ouwenaller: “Het is nu waarschijnlijk drukker dan het hier ooit is geweest.” Hij opent samen met Gerdy van Bellen, bestuurder van Tactus Verslavingszorg, het museum symbolisch. Door de bel te luiden die ooit nog in de ambachtsschool van de Rekkense Inrichtingen heeft gehangen. Henny van Doorn vertelt eerst wat wetenswaardigheden over de klok. Hij ziet er meteen ook een nieuwe klus in: uitvinden waar de klok precies is gegoten. Dat is (nog) niet bekend.

Voor de opening is iedereen uitgenodigd die op de één of andere manier bij de totstandkoming van het museum is betrokken: Ruud Rutten, voormalig bestuurder van Tactus Verslavingszorg, burgemeester Van Oostrum, (oud-)medewerkers van Tactus Verslavingszorg en de tbs-kliniek, vrijwilligers, cliënten, bouwondernemers, studenten Interior Design and Styling, et cetera.

Tactus Verslavingszorg is sinds vorig jaar de nieuwe eigenaar en bewoner van de voormalige tbs-kliniek. Jeannette Ooink is blij dat in het zwembad de historie van Tactus verslavingszorg en Oldenkotte samen wordt tentoongesteld. Ooink: “Dit is een plek waar ooit geëxperimenteerd werd met moderne vormen van zorg. Het museum kan voor Tactus belangrijk worden. We kunnen er vergaderingen houden en bijeenkomsten organiseren rond voor de verslavingszorg belangrijke thema’s. Maar het is natuurlijke ook een mooie omgeving om nieuwe medewerkers te laten kennismaken met het vroegere én huidige Tactus. Tactus biedt hulp aan cliënten met een verslaving én licht verstandelijke beperking en heeft een historie van bijna honderd jaar.”

Henk Sieben: “We zijn er trots op. Mooi dat Tactus het voormalige zwembad hiervoor ter beschikking heeft gesteld. Eindelijk is er een plek waar honderd jaar historie in de vorm van talloze foto’s, afbeeldingen, video’s, geschriften, voorwerpen en verhalen een onderkomen vindt.” Het zwemdeel van het voormalige bad is ingericht met door cliënten van Tactus in de werk- en dagbesteding Tactory gemaakte stoelen en tafels. Net als de kleurige uit vakjes opgebouwde lamp die boven de ruimte hangt. Het design is een conceptuele vertaling van de veelkleurigheid van mensen, in ‘hokjes’ denken en licht als perspectief in duisternis. De toegang tot het diepe baddeel is via een (zit)tribune. Dat deel is omgeven met kasten met allerlei historisch informatiemateriaal. Op de muren van de galerij die boven langs het zwembad loopt, zijn twee tijdlijnen uitgezet met de historie van de Rekkens Inrichtingen en Tactus verslavingszorg. Aan de andere kant van de galerij zijn vitrinekasten met allerlei historisch materiaal. Eén vitrinekast is bijvoorbeeld gewijd aan de bekende schrijver-dichter Gerrit Achterberg die in de tbs-inrichting opgenomen is geweest voor de moord op zijn hospita in Utrecht. 

Op iedere laatste donderdagmiddag van de maand is het museum geopend, van 14.00 tot 16.00 uur. Vrijwilligers die veelal een belangrijk deel van hun verleden bij de Rekkense inrichtingen hebben liggen, ontvangen bezoekers en leiden deze rond. Wie graag met een groep komt op een afgesproken moment moet contact opnemen voor een afspraak.

De Rekkense inrichtingen maken een belangrijk deel uit van het DNA van Rekken. Veel gebouwen, de inrichting van het landschap en voorzieningen hebben er hun ontstaansgrond liggen. En veel Rekkenaren hebben er gewerkt. Het is mooi dat informatie over een eeuw voor Rekken belangrijke historie nu een eigen plek gevonden.


www.zwembadmuseumoldenkotte.nl

Zicht op het Zwembadmuseum Oldenkotte vanaf de galerij. Foto: Rob Stevens

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant