Kunstenaars uit alle delen van het land brachten de afgelopen dagen hun werk naar Ruurlo; samen zorgen zij voor een boeiende expositie, zoals Maria van der Laar uit Schayk (met beeld) en Gabriëlle Westra uit Heerenveen. Foto: PR

Kunstenaars uit alle delen van het land brachten de afgelopen dagen hun werk naar Ruurlo; samen zorgen zij voor een boeiende expositie, zoals Maria van der Laar uit Schayk (met beeld) en Gabriëlle Westra uit Heerenveen. Foto: PR

Expositie ‘Verre Gezichten Dichtbij’: hoogwaardige kunst met een boodschap

Cultuur

RUURLO - In de afgelopen dagen brachten kunstenaars vanuit het hele land schilderijen en beelden naar Ruurlo voor de expositie ‘Verre Gezichten Dichtbij’. Eén ding hebben alle kunstwerken gemeen: er staat een vluchteling centraal. Met elk kunstwerk komt een gezicht van verre dichtbij.

Daarmee kent deze expositie van hoogwaardige kunst ook een heel duidelijke boodschap. Door mooie schilderijen en beelden gaan bezoekers ervaren hoe kunst mensen kan verbinden. Een aantal Nederlandse kunstenaars zocht een samenwerking met vluchtelingen die in Nederland de omstandigheden vonden om kunstenaar te zijn zonder te hoeven vrezen voor censuur en vervolging. Anderen werkten alleen. In alle gevallen stonden vluchtelingen model voor alle 35 schilderijen en beelden. Het enthousiasme onder de kunstenaars om aan deze expositie deel te nemen, was hartverwarmend.

Verbinding
“Toen we een jaar geleden met de voorbereidingen voor deze expositie begonnen, hadden we wel het idee om vluchtelingen als thema te kiezen, maar hoe we dat moesten vertalen naar een spraakmakende expositie stond ons niet duidelijk voor ogen”, zegt Rob Teunissen, een van de initiatiefnemers. “Gelukkig bleek een vijftal kunstenaars gemotiveerd om met ons mee te denken. Samen kwamen we tot de titel ‘Verre Gezichten Dichtbij’. Hun gedrevenheid bleek van grote waarde. Zij hamerden erop, dat het gaat om de verbinding tussen mensen, niet alleen tussen kunstenaars en hun modellen, maar ook tussen ‘oude en nieuwe’ Nederlanders. Kunst kan verbinden.”
De bekende Perzisch-Nederlandse schrijver Kader Abdolah (zijn beeltenis is op de expositie te bewonderen) verricht de opening van de expositie en zegt onder meer: “Wij, vluchtelingen, zijn niet meer de mensen uit het verre oosten. De blik is veranderd, de ‘nieuwe wij’ zijn de oorspronkelijke bewoners en de nieuwkomers samen. Ik hoop dat de bezoekers van ‘Verre Gezichten Dichtbij’ die verbinding gaan ervaren.”

Portretten
Op de expositie zijn zo’n 35 portretten in de vorm van schilderijen of beelden te bewonderen. Dichteres Renske Visser laat met enkele gedichten zien dat je ook met woorden kan portretteren. De uit Rusland gevluchte filmmaakster Vladlena Sandu won meerdere prijzen met haar film ‘Holy God’ waarmee ze op indringende wijze haar vluchtverhaal vertelt. Bij ‘Verre Gezichten Dichtbij’ is deze film continu te zien. Zo krijgt het begrip ‘portret’ een brede invulling.

De Smidse
Vanaf Hemelvaartsdag tot en met zaterdag 22 juni is iedereen welkom. Er is weer een heel mooie expositieruimte gecreëerd in De Smidse, waar al twee keer eerder een expositie plaats vond, t.w. ‘Good Looking’ in 2022 en ‘Mathilde – van muze tot mythe’ in 2019. De openingstijden zijn dagelijks van 11.00 tot 17.00 uur, behalve op maandag. Met als uitzondering tweede pinksterdag, want op die maandag staan de deuren van De Smidse wel open. De organisatoren adviseren als voorbereiding op het bezoek eerst naar de website te gaan, want daar leest men de mooie verhalen over de ontmoetingen tussen kunstenaars en hun modellen, de vluchtelingen die op deze expositie een gezicht krijgen.


www.verregezichtendichtbij.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant