Berkelland verhoogt onder meer de gemeentelijke bijdrage om zwembad 't Timpke op de been te houden. Foto: Rob Stevens

Berkelland verhoogt onder meer de gemeentelijke bijdrage om zwembad 't Timpke op de been te houden. Foto: Rob Stevens

’t Timpke verkeert in woelig water

Maatschappij

BORCULO - Wethouder Arjen van Gijssel sprak dinsdag tijdens de wekelijkse persconferentie zijn zorgen uit over de financiële situatie van Zwembad ’t Timpke in Borculo. Als er geen actie wordt ondernomen zal het exploitatietekort jaarlijks oplopen. De gemeente biedt nu een helpende hand.

Door Rob Stevens

De Stichting sportaccommodatie ’t Timpke is eigenaar en exploitant van de gecombineerde zwembad- en sporthalvoorziening in Borculo. Op verzoek van de gemeente hebben bestuurders eerst zelf een beschrijving gegeven van de exploitatie en de mogelijkheden die ze ziet tot een (financiële) verbetering van de situatie.

Een en ander heeft een vertaalslag gekregen naar een aantal te nemen beheermaatregelen om de exploitatie weer onder controle te krijgen. De tarieven voor zwemlessen kunnen bijvoorbeeld meer marktconform worden aangeboden terwijl het aantal lessen verhoogd kan worden. En ook op de inzet van personeel kan bespaard worden.

Op basis van het daarmee geschetste perspectief heeft de gemeente besloten tot financiële ondersteuning van ´t Timpke om zo het zwembad overeind te houden. De functie van het zwembad is belangrijk voor het voorzieningenniveau van Berkelland en kan niet zomaar elders worden opgevangen.

Van Gijssel: “We verhogen de gemeentelijk bijdrage daarom voor een periode van drie jaar met in totaal 392.000 euro. Structureel komt dat dan uit op 450.000 euro per jaar. Daarnaast stellen we incidenteel 456.000 euro beschikbaar voor uitvoering van noodzakelijk renovatie- en verduurzamingsmaatregelen.”

Met dat bedrag kan noodzakelijk urgent onderhoud worden verricht en maatregelen genomen die de accommodatie verduurzamen. Een relatief groot deel van het bedrag, dat wordt besteed aan de verduurzamingsmaatregelen, verdient zichzelf binnen een periode van vijf jaar terug.

Op de langere termijn denkt de gemeente na over de toekomst van zwembaden en het sportvastgoed. Daarbij wordt met een schuin oog gekeken naar Doetinchem waar ‘de sport’ is ondergebracht in één sportbedrijf van waaruit het beheer en de exploitatie van accommodaties, sportverenigingen en de individuele sporters worden ondersteund.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant