Lisa Westerveld, geflankeerd door gemeenteraadsleden Andra Weg en Ron Smits. Foto: PR
Lisa Westerveld, geflankeerd door gemeenteraadsleden Andra Weg en Ron Smits. Foto: PR

Lange lijst wensen uit Achterhoek mee naar hofstad

Politiek

RUURLO - Veel enthousiaste mensen, gastvrij onthaal en leuke, inhoudelijke gesprekken. Dat was zaterdag 11 november de opbrengst voor Kamerlid Lisa Westerveld na haar treinreis door de Achterhoek.

De trommelaars van SamBam begeleidden Westerveld van station naar de Markt in Zutphen waar ze in discussie ging met de twee fractievoorzitters van Groen Links en PvdA in de raad van Zutphen. De boodschap van de kiezers was hier duidelijk: de campagne moet harder, helderder en duidelijker. Op het station van Vorden ging Lisa in gesprek met de aanwezige partijleden en reizigers over Openbaar Vervoer. Een studente uit Halle, die studeert in Nijmegen schetste de bijna-onmogelijkheid alle colleges te volgen. In Ruurlo kwam jong en oud bij elkaar om aandacht te geven aan de positie van Wajongers en de kleine ziekenhuizen.

De discussie met lokale smaakmakers in Winterswijk die plaatshad in het sfeervolle Doopsgezinde kerkje. Dat was goedgevuld met mensen uit Winterswijk en omgeving. Hier was gekozen voor een paneldiscussie met een aantal lokale notabelen. Het ging over vergrijzing, naoberschap en vrijwilligerswerk, de noodzaak van goed onderwijs en cultuur voor het platteland. Gespreksleider Joop Wikkerink (wethouder in Aalten) daagde het publiek en de gasten uit een lijstje te maken met wensen voor de Achterhoek. Dat lijstje kwam er en kon door Westerveld worden meegenomen naar Den Haag. 

De lokale afdelingen van beide partijen in Berkelland op zaterdag 11 november werd er voor het eerst door leden van beide partijen gezamenlijk geflyerd, ‘s morgens in Borculo en ’s middags in Ruurlo. De koppels van groen en rood op straat waren een geheel nieuw fenomeen voor de burgers.

In Ruurlo werd afgesloten met Lisa Westerveld, de nummer 5 op de GL-PvdA-lijst, die voor een volle zaal, met ook veel belangstellenden met een andere politieke kleur, inging op vragen uit het publiek. Na iets meer dan een uur vertrok zij per trein naar haar volgende afspraak in Winterswijk. Zaterdag 18 november ligt het speerpunt van de Berkellandse campagne van GroenLinks-Partij van de Arbeid in Eibergen en Neede. Hierbij is kandidaat-Kamerlid Jan Daenen uit Nijmegen aanwezig.

In de Achterhoek heerst de stemming dat het er niet meer zo bij hoort, dat Den Haag ons wat vergeten is, zo werd bij het maken van het lijstje voor Westerveld in Winterswijk duidelijk. Op dat lijstje staan de volgende punten.

Oplossingen
In de Achterhoek is men dus gewend om zelf oplossingen te bedenken en dat politiek niet zo belangrijk is. Maar voor de leefbaarheid, voor goed onderwijs, goede zorg en een breed cultureel aanbod zijn voorzieningen nodig en daar moet het Rijk zich om bekommeren.

Investeringen
Er moet geïnvesteerd worden in de landelijke gebieden. Na jaren van veel aandacht voor individuen is er langzamerhand aandacht nodig voor saamhorigheid. Die voorzieningen zijn niet vanzelfsprekend, daar moet ook geld voor zijn. Investeren in de Randstad is op het eerste gezicht efficiënter, maar op den duur valt ons land uit elkaar als wij geen zorg, onderwijs, sport en cultuur meer hebben. Cultuur is het bindmiddel in de samenleving en daarop wordt steeds bezuinigd. Cultuur is meer dan muziekles, voor Boogie Woogie is veeleer de centrale vraag: ‘hoe staan wij ten dienste van de samenleving’. Er zijn vrijwel geen ontmoetingsplekken meer in Winterswijk, plekken waar je veilig fouten kunt maken, waar je leert voor het leven. Werkgelegenheid en mobiliteit zijn hot issues. Hoe komt een bedrijf aan stagiairs, als een plaats als Winterswijk niet te bereiken is en er geen woongelegenheid is? Het rendement is hier echt niet minder, maar de omstandigheden zijn veel moeizamer dan in het westen.
Structurele zaken als onderwijs, zorg, cultuur en welzijn worden op het bordje van de gemeente geschoven en die krijgen dan ook nog de bezuinigingen. En als wij elk probleem zelf wel oplossen, keert dat succes zich tegen ons.

Wonen en zorg
Op het gebied van wonen en zorg is met de oplopende vergrijzing nog veel te doen. Waar veel ouderen eenzaam in een groot huis wonen en jongeren niet aan woonruimte kunnen komen, is iets mis. Waar medewerkers van thuiszorg zich van hot naar her spoeden en er een tekort aan verpleegkundig personeel is, moet structureel worden ingegrepen. En dat is geen Winterswijks probleem. Er moet geïnvesteerd worden in de basis, niet alle doelgroepen moeten gescheiden worden benaderd, we moeten generaties weer verbinden, ook in woonvormen. Met betere voorzieningen zonder allemaal schotten tussen mensen en beleidsterreinen is er ook minder zorg nodig en bestrijd je het gevoel dat we een afgehaakt stukje Nederland zijn.

De meegereisde politiek assistent van Lisa Westerveld schrijft een schriftje vol met alle suggesties waar :”Den Haag” mee aan de gang moet. Maar ook als Achterhoek moeten we ons laten horen, zegt Lisa.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant