De inspirerende avond over sociaal veilig sportklimaat Berkelland’ werd gehouden in de kantine van FC Eibergen. Foto: John Willemsen/SFB
De inspirerende avond over sociaal veilig sportklimaat Berkelland’ werd gehouden in de kantine van FC Eibergen. Foto: John Willemsen/SFB

Inspirerende avond sociaal veilig sportklimaat Berkelland

Sport

EIBERGEN - Achttien sportverenigingen uit de gemeente Berkelland hebben op woensdagavond 24 januari een eerste stap gezet richting een sociaal veiliger sportklimaat. De kantine van FC Eibergen was de mooie locatie waar Sport Federatie Berkelland (SFB) in samenwerking met Erik Beuker van het Centrum Veilige Sport Nederland (CVSN) deze avond organiseerde. 

De dertig aanwezigen werden meegenomen in de resultaten van het veilig sporten onderzoek van de SFB, waaruit blijkt dat ongeveer de helft van de verenigingen in Berkelland de eerste stappen heeft gezet op dit gebied, dat is ten opzichte van de landelijke cijfers al veel. Maar de andere helft dus nog niet en de SFB gaat voor een veilige sportomgeving voor iedereen.
Erik Beuker van CVSN vertelde over wat grensoverschrijdend gedrag precies is en dat 72 procent van de mensen ermee te maken krijgt en dat een aantal gemeenten (waaronder Berkelland) en sportaanbieders samen in de sportvisie en het lokale sportakkoord hebben afgesproken te gaan voor een sociaal veilig sportklimaat. Maar hoe dan? Daarvoor heeft het CVSN vier basiseisen voor sociale veiligheid voor sportaanbieders opgesteld, die later dit jaar verplicht gaan worden.

De vier V’s: Verklaring omtrent het gedrag voor alle trainers, maar ook voor de andere vrijwilligers; Verenigingsbrede gedragscode, opgesteld door de club zelf en die duidelijk gecommuniceerd wordt naar leden en vrijwilligers; Vertrouwenscontactpersoon op de club of met een aantal clubs gezamenlijk; Vakkundig geschoolde trainers en coaches op de club.

Als clubs deze basis op orde hebben maken ze de kans op een veiliger sportklimaat groter. Berkellandse clubs, die ook werk willen maken van een veiliger sportklimaat, kunnen contact opnemen met de SFB via info@sportfederatieberkelland.nl. De verenigingen kunnen gratis ondersteuning krijgen om hiermee aan de slag te gaan.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant