Parkeerplaats Kiffen. Foto: Rob Stevens
Parkeerplaats Kiffen. Foto: Rob Stevens Foto:

Parkeren in Eibergen in de toekomst

EIBERGEN - Het centrum van Eibergen zal de komende jaren veranderen. Zo zal de Brink meer worden ingericht als plek om plezierig te verblijven. Het aantal parkeerplaatsen zal daarom op de Brink worden verminderd tot achttien. Ter compensatie zijn bij de nieuwe parkeerplaats op het terrein van het voormalige schildersbedrijf Kiffen 29 parkeerplaatsen aangelegd en achter de supermarkt Jumbo zijn nog eens tien extra plaatsen toegevoegd aan de al bestaande hoeveelheid.

Door Rob Stevens

En op den duur zal de toegang tot de Brink via de Grotestraat naast het vroegere ABN bankgebouw worden afgesloten. Ook daar komen dan nog eens extra parkeerplaatsen.
De Eibergse Ondernemers Vereniging huldigt het beleid dat er géén blauwe zones in Eibergen komen, ze ziet dat als een pré voor winkelende gasten. De enige uitzondering in Eibergen zijn een gering aantal blauwe zone plekken op het Zwikkelaarsplein. Toch zijn niet alle ondernemers overtuigd dat het met het parkeren in de toekomst wel goed zal komen. Zij zien wel graag een blauwe zone ingevoerd. Wethouder Boer vindt het ´koffiedik kijken´ hoe een en ander zich in de toekomst zal ontwikkelen. Daarom is een convenant opgesteld tussen de gemeente en de EOV. Daarin is vastgelegd dat na voltooiing van het centrum, volgens planning begin 2021 aan het eind van het proces van revitalisering van het Eibergse centrum, nogmaals een parkeeronderzoek wordt uitgevoerd als de EOV daarom vraagt. Wanneer uit het onderzoek blijkt dat de parkeerdruk dan te hoog is zal alsnog een blauwe zone worden ingevoerd.


Stroom van zonnepark Laarberg
verlicht Achterhoekse gemeenten

Crowdfunding voor solarpark Laarberg gestart

GROENLO/EIBERGEN - Tijdens een bijeenkomst over duurzame energie op 25 januari is de crowdfunding van start gegaan voor het solarpark dat momenteel gebouwd wordt op bedrijvenpark Laarberg. Belangstellenden kunnen zich hiervoor inschrijven

Greenspread bouwt op de Laarberg een groot solarpark van 6,5 hectare en een vermogen van 2,23 megaWatt. Het Achterhoekse energiebedrijf AGEM neemt de stroom af en levert deze aan de regionale gemeenten. Het zonnepark, is het eerste opwekproject in de Achterhoek dat concreet stroom levert aan de gemeenten. Voor AGEM en de Achterhoek is deze levering een primeur. Niet eerder was zo duidelijk dat AGEM Achterhoekse energie rechtstreeks levert aan een afnemer. Via het platform van partner EXE/ENTRNCE wordt de zonnestroom van Laarberg aangeboden aan de Achterhoekse gemeenten.

Bewoners betrekken bij duurzame energie
Van de totale investering van ruim twee miljoen wordt 250.000 euro gefinancierd via crowdfunding. Het doel hiervan is mede om bewoners uit de regio te betrekken bij duurzame energie. De crowdfunding verloopt via Greencrowd, een organisatie die gespecialiseerd is in het financieren van duurzame energieprojecten. Belangstellenden kunnen zich laten informeren of zich inschrijven via de website van Greencrowd www.greencrowd.nl/project/zonnepark-laarberg of op www.agem.nu/bronnen.