Lijsttrekker van de VVD Wim Klein Willink. Foto: Rob Weeber
Lijsttrekker van de VVD Wim Klein Willink. Foto: Rob Weeber Foto: Verona Westera

Wim Klein Willink aan het woord

BERKELLAND - In de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart de lijsstrekkers van de diverse partijen aan het woord. Zij mogen de twee belangrijkste speerpunten van hun verkiezingsprogramma naar voren brengen, alsmede een punt waarop zij zouden willen bezuinigen. Deze week is de lijstrekker voor de VVD, Wim Klein Willink, aan het woord.

Door Rob Weeber

Afgelopen november werd Wim Klein Willink (1963) door de ledenvergadering van de VVD gekozen tot lijsttrekker voor de VVD. Daarmee staat de nieuwkomer in de politiek op plek 1, boven de huidige fractievoorzitter Gerjan Teselink en nummer 3 Kevin Hauser.
Hij is opgegroeid in Geesteren op de boerderij Scharpenoord en nog steeds werkzaam in het melkveebedrijf. Hoewel Klein Willink nog geen ervaring als raadslid heeft, is hij wel al geruime tijd bestuurlijk actief, onder meer als voorzitter LTO Berkelland. De VVD verloor tijdens de vorige verkiezingen de helft van haar aantal zetels en ging terug van 6 naar 3. Een deel van de stemmen ging verloren binnen de agrarische sector. Aan Klein Willink en zijn collega's dus de taak om de partij weer te laten groeien en tenminste het vertrouwen van de agrarische gemeenschap in de VVD weer te laten toenemen. Niets voor niets is een van de speerpunten van het verkiezingsprogramma 'ruimte voor ondernemen', zowel in de kernen, op de bedrijventerreinen en in het buitengebied
De komst van het glasvezel zal volgens Klein Willink meer bedrijvigheid opleveren, ook in het buitengebied. Maar hij erkent eveneens dat de gemeente met een lastig vraagstuk in deze context kampt als gevolg van het in 2014 afgewezen bestemmingsplan buitengebied onder de Wet ruimtelijke ordening. "Het totale agrarisch areaal in Berkelland bedraagt 70% van het grondgebied. Per jaar stopt zo'n 5% van alle boeren, maar de overige boeren moeten wel kunnen blijven groeien, al was het alleen maar ter compensatie van de inflatie. Natuurlijk is groei niet overal mogelijk. Voor bedrijven die te dicht bij een recreatiegebied liggen of bij een beschermd natuurgebied dat onder Natura 2000 valt, is het lastig om uit te breiden. Door de bestemmingsplanproblematiek is het op dit moment niet mogelijk om buiten je bouwblok te groeien. Dat belemmert bedrijven. Daar komt bij dat de gemeente ook de geurbelastingsnorm wil verlagen. Deze ligt nu op 14 odeur. Als VVD zijn wij hierop tegen. Er is geen aanwijsbare oorzaak dat de nu gehanteerde landelijke norm lager moet. Er zijn slechts 16 klachten binnengekomen over stank in de afgelopen vijf jaar. Het verlagen van de norm legt onnodige druk op het rendement van veel bedrijven."
Een ander speerpunt van de VVD is het woonbeleid. Klein Willink wijst op uitbreidingsplannen van grote bedrijven die onvoldoende huisvestingsmogelijkheden zien voor nieuwe medewerkers door een te krap bouwbeleid. De partij is verder, in tegenstelling tot het college, voor zogenaamde woonsplitsing op woningen in het buitengebied,. "Woonsplitsing is voor ons een antwoord op de veranderende samenleving waarin ouderen langer thuis moeten blijven en jongeren op zoek zijn naar betaalbare woningen. Feitelijk gaat het om de leefbaarheid van het platteland die dreigt te verdwijnen. Het college is hierop tegen omdat de splitsing van een woning het vastgestelde wooncontingent verlaagt. Eerder was er de 'rood-voor-rood' regeling, maar deze is ook afgeschaft in Berkelland. Voordeel van woonsplitsing is echter dat de hypotheekaanvraag makkelijk wordt. Naast het buitengebied pleit de VVD ook voor omvorming van leegstaande winkels naar woningen in de kernen. In dergelijke panden zit het pensioen van de betreffende ondernemer, maar met leegstand kan hij dat niet verzilveren."
Een van de belangrijkste bezuinigingen voor de VVD zou de verlaging van de WOZ zijn. De kas van Berkelland is goed gevuld en het zou de gemeente sieren als ze de burgers daarvan lieten profiteren. Daarom pleit de partij voor vooraf verlagen in plaats van achteraf compenseren.