Prins Bennie en adjudant Martin na hun onthulling 2017. Foto: PR Holtkleuvers
Prins Bennie en adjudant Martin na hun onthulling 2017. Foto: PR Holtkleuvers

Holterhoek op standje carnaval

HOLTERHOEK - Feesten op zijn Holterhoeks: carnavals voor de hechte gemeenschap tegen het Zwillbrock aan. De Holterhoekse carnavalsavond, aanstaande zaterdag, vindt zoals gebruikelijk ieder jaar plaats een week voorafgaande aan de eigenlijke carnavalsviering.

Door Henri Walterbos

"We vieren graag feest met elkaar. Daar hoort carnaval ook bij. Jong en oud door elkaar heen. Een week later gaan veel Holterhoekers in Groenlo carnaval vieren. Daarom zitten wij een week eerder. Dat gaat prima," vertelt President Theo Huls, ook betrokken bij de organisatie van het Holterhoeks carnavalsfeest, samen met echtgenote Marga, Ronald Bomers, en Suzan Kuenenger. Erik en Marjo Smeenk maakten jarenlang deel uit van de organisatie maar namen afgelopen jaar op een ludieke manier afscheid door het boek '100 Jaar Volksfeestvereniging Holterhoek' te presenteren waar het nieuwe prinsenpaar Bennie en Martin uit tevoorschijn kwamen. "Het jaar 2017 was voor de Holtkleuvers een heel bijzonder jaar dat geheel in het teken stond van het 100-jarig bestaan en waar veel aandacht aan is besteed. Erik en Marjo hebben vele jaren heel veel werk verricht om een fantastische avond op de planken te krijgen voor de Holtkleuvers. Marjo heeft diverse proclamaties geschreven en ook nog twee keer een buut voorgedragen. Eric was voor alle hand en span diensten voorhanden. Wel blijven ze op de achtergrond meedraaien want Erik heeft zitting in de raad van elf genomen en Marjo blijft indien nodig de proclamaties schrijven," is Marga Huls blij. "Ook dit jaar is het weer gelukt een programma in elkaar te zetten met eigen mensen. De mensen weten in grote lijnen wel wat ze verwachten kunnen, maar worden ook altijd weer verrast. We steken altijd veel tijd in die avond."

Laagdrempelig
De medewerking tot het welslagen van eigen activiteiten is bijzonder groot te noemen in het grensbuurtschap. "Wie je ook vraagt om mee te werken, iedereen draagt graag zijn steentje bij. Tot en met de jongeren," stelt Theo Huls al jaren tevreden vast. Grote kracht van het Holtkleuvers carnavalsfeest is volgens Huls de laagdrempeligheid. "Onderscheidingen maken we allemaal zelf, en vergeet niet wat bij café Grenszicht allemaal kan, wat zij allemaal doen voor ons. Daar zijn we erg blij mee."

Nieuwe Hoogheden
Naast humor en spektakel deze avond ook de onthulling van de nieuwe Hoogheden van het Holterhoekse carnaval. Wie worden de opvolgers van Prins Bennie en Adjudant Martin? Ook in Holterhoek wordt al driftig gespeculeerd over de identiteit van hun opvolgers. In de uitnodigingen naar de Holterhoekers worden enkele aanwijzingen prijs gegeven: 'Ie mot 't veural in de lengte zeuken', 'Den enen lup altied veur op de anderen', 'Ze hebt allebei een ander doel veur ogen', 'Ze kunt van elkaars bord etten' en 'Ze goat nog niet zo lange terug in de tied.' Ieder jaar weer wordt nog steeds zonder moeite een paar gestrikt om enkele dagen per jaar de hoogste functie in het buurtschap te bekleden. "Het mooie is dat je bij ons maar twee verplichtingen hebt als Prins en Adjudant. De avond dat je gepresenteerd wordt en de avond dat je aftreedt," lacht Huls. Diegenen die graag een gokje willen wagen en de juiste namen van de nieuwe Hoogheden denken te weten, kunnen tot 20.11 uur bij de kassa een bonnetje inleveren met daarop de namen." De winnaar ontvangt een 'Diner bon-voor-twee-bon.' De Holterhoekse carnavalsavond begint zaterdag om 20.11 uur. De zaal gaat 19.45 uur open. Op het programma staan optredens van de Grensmarietjes en optredens uit eigen gelederen. De muziek wordt verzorgd door DJ Mike van Doorn.