OVN-leden bezoeken het nieuwe Natuurpark Kronenkamp. Foto: Rob Weeber
OVN-leden bezoeken het nieuwe Natuurpark Kronenkamp. Foto: Rob Weeber Foto:

Nieuwjaarsreceptie OVN start op Natuurpark Kronenkamp

NEEDE - De Needse ondernemers hielden afgelopen zaterdag hun nieuwjaarsreceptie die begon met een bezoek aan het Natuurpark Kronenkamp in wording. In een lange fietstrein vanaf uitvalsbasis Grand Café De Hofmaat kwamen de ondernemers op de voormalige Needse rioolwaterzuivering aan waar ze werden getrakteerd op koffie en een saucijzenbroodje. Het park was hier en daar verlicht en door de hoge bomen en imposante gebouwen ademde het een sfeer uit die zijn schaduw vooruitwierp op een van de thema's die er straks te zien zal zijn, vleermuizen.

Door Rob Weeber

Met een beetje fantasie kon je Vlad III zien vliegen. De bedoeling van de bijeenkomst echter was het verbinden van het park met de lokale gemeenschap, in dit geval de Needse ondernemers. Want daar is het om te doen. Het is een gemeenschapsproject dat historie en toekomst met elkaar verenigt. Als alles over een paar jaar gereed is, heeft Berkelland een uniek en mooi project dat zeker ook landelijke uitstraling krijgt.
Voorzitter Richard Grevelink verwelkomde iedereen en had twee belangrijke mededelingen vooraf. Dinsdagavond 30 januari om 20.00 uur komt de taskforce centrumplan bijeen in de Grote Kerk om te praten over verbeteringen in de winkelstraat. Verder heeft de OVN een wedstrijd uitgeschreven voor de ondernemers om na te denken over een nieuwe slogan voor Neede. Neede stond al eerder bekend als slaapdorp en staat nog steeds bekend als vleermuizendorp. Wellicht is er iets nieuws te bedenken dat als promotie van het dorp kan worden gebruikt en bezoekers en bedrijvigheid stimuleert. Na de opening volgde de rondleiding over het park, georganiseerd door buurtvrijwilligers en IVN leden. Het Natuurpark Kronenkamp wordt op zes thema's gebaseerd. Het gaat om natuur, ontmoeting, duurzaamheid, zuiver water, kunst & cultuur en vleermuizen. Maar bovenal is het een gemeenschapsproject waar samenwerking en verbinding ontstaan met aandacht voor de leefbare samenleving. Deze zomer al zal het park geopend worden en kan iedereen genieten van de natuur. Volgend jaar april wordt het bezoekerscentrum geopend. In de 300 vierkante meter grote ronde nabezinktank is dan een ontmoetingsruimte met museum gerealiseerd. Het schijnt het eerste waterzuiveringsmuseum in Nederland te worden. Verder wordt in de voorbezinktank, waar vroeger het slib werd gescheiden van het water, een winterverblijf voor vleermuizen gerealiseerd. Neede is uniek met vleermuizen en telt maar liefst zeven soorten. In de naastgelegen nagistingtank wordt onder meer een 360° filmprojectiewand gerealiseerd. Mooi detail is dat de 7000 kg. zware deksel die de nagistingtank afsloot, kwijt was. De deksel was een beweegbare afsluiting van de tank waarbinnen gassen konden ontstaan als gevolg van het verwarmen van het slib. Als de druk te hoog werd, tilde de deksel zich zelf als het ware op waardoor de druk kon ontsnappen. De deksel is op het terrein onder een grote berg aarde en gras teruggevonden en inmiddels geheel gerestaureerd. Te zijner tijd wordt hij weer op de betonnen rand geplaatst. 150 schoolkinderen hebben meegedacht over de invulling van het terrein en een openluchttheater bedacht, naast de vroegere slibvelden. Daar werd het natte slib heengeleid, gedroogd en tot compost verwerkt. Op het naastgelegen weiland, ook deel van het park, komen onder meer een moestuin en pluktuin. Voor meer informatie over Natuurpark Kronenkamp: www. https://natuurparkkronenkamp.nl/