De Dames van de Nölepeters uit Lievelde op het Bacchus feestje. Foto: Rob Weeber
De Dames van de Nölepeters uit Lievelde op het Bacchus feestje. Foto: Rob Weeber Foto:

Frühschoppen aan grens met Bacchus

EIBERGEN/HOLTERHOEK - Het woord Frühschoppen komt van de oosterburen en hoewel de betekenis er niet voor is uitgevonden, is de link met het carnaval makkelijk te leggen. Een Schoppen is een bepaald soort wijnglas en früh behoeft natuurlijk geen uitleg. Zet de woorden achter elkaar en je weet waarom er afgelopen zondag om 11 uur 's morgens al (bier) gedronken werd in Café Grenszicht in het Eibergse buurschap Holterhoek. Zeker ook als je bedenkt dat de organisator van het evenement Bacchus heet. De zoon van Jupiter was nu eenmaal niet vies van een drankje op z'n tijd.

Door Rob Weeber

De verbinding met de oosterburen zag je nog ergens in terugkomen. De buurvereniging Sportlerball uit Vreden was uitgenodigd en de muzikale omlijsting bestond uit Egeländermusik van de overigens Nederlandse band Hilgeländer Musikanten. En dus ontstond er weer een mooi, gezellig en vooral ook traditioneel carnavalsfeestje met een klein Duits tintje, georganiseerd door de Eibergse carnavalsvereniging Bacchus. En ook dat is carnaval!
Traditiegetrouw komen verschillende buurverenigingen uit Eibergen en omgeving ieder jaar bij elkaar om het nieuwe seizoen gla(n)s te geven. Afgelopen zondag werden in een afgeladen Café Grenszicht de verenigingen en hun hoogheden en aanhangers gepresenteerd. Naast Bacchus waren dat de Waterrot'n en de Hookers uit Eibergen, de Maïspotters en de Belhamels uit Beltrum, de Jonge Nölepeters uit Lievelde, zij deden dit jaar voor het eerst mee, en Sportlerball uit Vreden. Het feest begon pas goed nadat alle hoogheden voorgesteld waren door de ceremoniemeester van Bacchus Alex Veenbrink. Voor Bacchus waren dat dit jaar Prins Jorn en zijn Adjudant Ruud. Naast de muziek van de Hilgeländer Musikanten waren er diverse optredens tussendoor. De Dansgarde Grensmarietjes traden op, de Raad van Elf, De Dames van de Staf, de Prinsengarde en als uitsmijter stond feestbeest Marco Kraats op het podium met een hoop confetti in z'n bier. Het was een echt verenfestijn waar je een steek mee opschoot. Opvallend was de verkleding van de dames van de Nölepeters. Nu eens geen bonte kleuren met pruik en piposchmink, maar 'haute couture' van het niveau van het Carnevale di Venezia.

De hoogheden werden voorgesteld. Foto: Rob Weeber
Veel optredens en muziek in Holterhoek. Foto: Rob Weeber