Diepenheimseweg Neede. Foto: Rob Stevens
Diepenheimseweg Neede. Foto: Rob Stevens

Paardenhouderij aan Diepenheimseweg: een hobby of een bedrijf?

NEEDE - Aan de Diepenheimseweg in Neede staan een aantal woningen lintvormig gebouwd. Begin vorig jaar ontstaat er onrust onder de bewoners als blijkt dat de familie Nijhof-Ooink het plan heeft opgevat om op nummer 29 een varkenshouderij te beginnen. De bewoners vrezen voor de leefbaarheid van hun wijk, voor hun gezondheid en voor aantasting van de karakteristieke es op de Needse berg. Voor raadslid Paul Knuvers van GroenLinks is het een mooi 'democratisch afscheidscadeau', net voor zijn vertrek uit de Raad. Hij dient een voorbereidingsbesluit in dat wordt aangenomen in de Raad en partijen zo een jaar de tijd geeft zich te bezinnen op een structurele oplossing voor het gebied. Ontwikkelingen worden zo als het ware even 'op slot gezet'.

Door Rob Stevens

Het jaar 2018 is bijna voorbij zonder dat de toekomst van de Diepenheimseweg duidelijker is geworden. Het is notabene een brief van de buurt november vorig jaar die weer tot enige ambtelijke reuring leidt. In de commissie Bestuur en Ruimte komt het ontwerp-bestemmingsplan Diepenheimseweg 29 begin januari als gedachtewisseling op de agenda. Het college beslist namelijk over de kwestie, niet de Raad. Marianne Kok maakt namens de buurt gebruik van de mogelijkheid de commissie toe te spreken. En ook op schrift verduidelijken de buurt en de familie Nijhof-Ooink hun belangen.

De buurt ziet het liefst een woonbestemming voor het gebied. Buurtbewoonster Marianne Kok: "De Needse es is van ons allemaal. Het is een gebied met een grote cultuur-historische- en landschappelijke waarde. Een varkenshouderij zou daar inbreuk op doen. De heer Nijhof laat tijdens een informatieavond met de buurt weten dat, als de varkenshouderij niet haalbaar is, hij van plan is er hobby-matig enkele paarden en koeien te houden. Daar hebben wij geen bezwaar tegen. Uiteindelijk blijken die plannen volgens ons echter toch minder 'hobbymatig' dan aanvankelijk werd voorgespiegeld. Wij zijn bang voor een grote manege, buitenrijbak en stapmolen. En voor de overlast van verlichting en extra verkeer van bezoekers die dat met zich mee brengt."

'Vertrouwen in dat we er wel uitkomen'

Gerrit Nijhof speekt dat tegen. Gerrit: "Ik wil het bouwvlak gebruiken voor een paardenhouderij en berging van landbouwmachines. En niet om daar een manege te beginnen. In mijn brief aan de gemeente staat dat ook. Mijn twee jongste dochters zijn lid van de Pasruiters en paardijliefhebbers. Die hebben daar wellicht wel oren naar in de toekomst. Met vijftien paarden kun je niet van een bedrijfsmatige activiteit spreken. Het plan is een extra varkensstal te bouwen aan de Stobbesteeg. De uitbreidingsruimte is er onder het regime van het geldende bestemmingsplan kleiner op geworden. We dreigen nu op twee percelen rechten kwijt te raken. Dat is een aanzienlijke financiële schade. We waren vorig jaar in overleg met de buurt. En prompt leidt dat tot het voorbereidingsbesluit. Maar goed, binnenkort komen we weer bij elkaar. Dat is belangrijk, ik heb er vertrouwen in dat we er wel uitkomen."

Het woord is aan het college. Maart moet het ontwerpbestemmingsplan er liggen. Wethouder Patricia Hoytink heeft de standpunten van de partijen gehoord. GroenLinks, de PvdA en D66 willen een woonbestemming op het perceel. Een afkoopsom moet de schade van de familie Nijhof dan compenseren. De VVD, het CDA en OBL willen alleen de mogelijkheid van een varkenshouderij van het perceel afhalen. Coalitiepartij Gemeentebelangen is tegen een bedrijfsmatige grootschalige activiteit. Mét de oppositie lijken zij niet verder te willen gaan dan hobby-matige activiteiten en akkerbouw. De vraag is hoe dat in het college wordt opgepakt. Ondertussen is Gerrit Nijhof bezig met de voorbereiding van de aanvraag voor de bouw van de paardenhouderij.

Diepenheimseweg 29 Neede. Foto: Rob Stevens
Diepenheimseweg 29. Foto: Rob Stevens