Bestuursleden TIP/VVV Mans Kosten (l) en Leni klein Breteler. Foto: Rob Weeber.
Bestuursleden TIP/VVV Mans Kosten (l) en Leni klein Breteler. Foto: Rob Weeber.

Needse uitkijktoren in zicht

Algemeen

NEEDE - Het gebied rondom de Needse Berg in Neede ontwikkelt zich langzamerhand steeds meer tot een complete recreatieve bestemming voor jong en oud. De Ordelmanskoele, zoals de voormalige zandafgraving ook wel wordt genoemd, vormt een ideale speelplek voor kinderen, niet in de laatste plaats door de houten woudolifant 'Woudy'. Maar nu komt er ook voor volwassenen een heuse attractie, een 14,20 meter hoge uitkijktoren. Deze toren is een initiatief van de Needse Tip /VVV, het Toeristisch Informatiepunt in Neede.

Door Rob Weeber

Met de plannen zet de plaatselijk Tip/VVV zich nog nadrukkelijker op de kaart dan ze de afgelopen jaren al deed. Onder druk van de bezuinigingen van de voormalige wethouder Leo Scharenborg dreigde de plaatselijk VVV enkele jaren terug ten onder te gaan. Mede op initiatief van Mans Koster is er toen een reddingsplan in gang gezet, wat inmiddels heeft geresulteerd in een zichzelf bedruipend Toeristisch Informatiepunt, gelieerd aan de landelijke VVV. Maar het bestuur wil meer, meer toerisme en meer dagrecreatie. Daar komt bij dat de Tip/VVV in 2017 precies 100 jaar bestaat en dat moet groots gevierd worden. Het plan daarvoor is dus een uitkijktoren, naar het model uit de Jan Durkspolder in Eernewoude, Friesland. Twee van de bestuursleden, Mans Koster en Leni klein Breteler zijn er vast van overtuigd dat de toren er komt. "De financiering, zo'n € 60.000,00 voor een eikenhouten exemplaar, is voor de helft al rond", aldus Koster. "Het overgrote deel komt uit een bestaand potje dat na de ophef van de oude VVV overbleef. Verder is het Needse bedrijfsleven erg enthousiast en steunt ons met middelen en mensen. In onze Tip/VVV winkel verkopen we knieperkes voor € 1,75, waarvan de opbrengst geheel naar de toren gaat en kan iedereen donateur worden voor € 10,00. We hopen natuurlijk ook op een flinke bijdrage van de gemeente die overigens erg positief tegenover ons initiatief staat."

De locatie van de toren is met zorg gekozen. De firma Kuiphuis heeft het bestuur met een kraan geholpen om de ideale standplaatst te vinden. Het moest een open plek worden, hoog genoeg voor een mooi uitzicht, ver genoeg van de bestaande vegetatie die het uitzicht kon belemmeren en bovendien afgelegen genoeg van het dorp zelf, waardoor het geen hangplek zou gaan worden. Het werd de grond van Erve Nijhof, een plek op een zandweg nabij de begraafplaats.

"Als de toren er eenmaal staat, dan zijn we er zeker van dat het een positieve impuls op het (dag)toerisme heeft", aldus bestuurslid klein Breteler. "Bovendien levert het veel goodwill en publiciteit voor ons dorp en voor de gemeente op. Het uitzicht wordt adembenemend, zeker bij mooi weer. Met een verrekijker kun je op de kerkklok in Neede zien hoe laat het is. Maar bij echt helder weer kun je zelfs de kerktoren van Grolle zien en ook die van de kathedraal in Zieuwent. Je kijkt dus recht over Neede heen richting Groenlo." Als je de totale hoogte van het uitzichtspunt in ogenschouw neemt, dan wordt duidelijk dat ze niet overdrijft. De locatie waarop de toren komt, ligt zo'n 33 meter boven NAP. Het is net niet de hoogste plek uit de omgeving, maar die ligt in het bos en is dus ongeschikt. De dakspits van de toren komt daarmee op zo'n 47 meter boven NAP. Het hoogste stapunt voor de bezoekers komt op vlonder drie, 10,20 meter van de grond en dus ruim 43 meter boven NAP. Ter vergelijking, de Needse Oudestraat ligt 12 meter boven NAP.

Koster gokt erop dat de toren er in het najaar van 2016 staat. In ieder geval moet het voor 2017, het jubileumjaar, gerealiseerd zijn. Hij geeft tevens aan nog meer plannen voor dat jaar te hebben, maar wil er verder nog niets over loslaten. Wie meer wil weten over de toren, kan navraag doen bij de Tip/VVV zelf.

Een model van de uitkijktoren. Foto: Rob Weeber.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant