De Mallumse watermolen. Foto; PR
De Mallumse watermolen. Foto; PR

Nationale Molendag

Algemeen

REKKEN/EIBERGEN - Al 42 jaar wordt Nationale Molendag gevierd in het tweede weekend van mei. Een groot aantal van de Nederlandse molens is dan open voor publiek. Nationale Molendag is inmiddels uitgegroeid tot hét jaarlijkse molenevenement. Op zaterdag 14 mei kunnen belangstellenden de molens in Mallem en Rekken bezichtigen. Beide molens zijn van 11.00 tot 16.00 uur in bedrijf en gratis toegankelijk.

In de Mallumse watermolen kunnen liefhebbers hun eigen pannenkoeken bakken. Ze worden natuurlijk gemaakt van op de molen gemalen meel. De vrijwillige molenaars zullen belangstellenden met plezier rondleiden en vertellen over de molen, de maalderij en het pelwerk. Tenslotte is in de molen ook een fietsroute beschikbaar die langs meerdere draaiende molens loopt.

De Piepermolen zal bij voldoende wind kunnen draaien. Ook hier zullen de vrijwillige molenaars belangstellenden met alle plezier over deze windkorenmolen vertellen. De folkloristische dansgroep de Plaggenmeijers luistert de dag op met muzikale dansoptredens rond 11.30 uur en 13.30 uur.

Dit jaar is er ook weer een markt met ambachtelijke- en streekproducten. Ook de Wild Beheers Eenheid zal van de partij zijn met voorlichtingsmateriaal over het wildbeheer in de omgeving. Er si ook wat te eten en te drinken. Zoals gebruikelijk zijn er overheerlijke (spek-)pannenkoeken die men gratis kan proeven. In de buitenoven zal de bakker de bekende bruine bollen bakken. Deze producten worden tijdens molendag aan belanghebbenden te koop aangeboden. Wees er snel bij, want: 'Wie het eerst komt, wie het eerst maalt!'

Bij de VVV in Eibergen (Grotestraat 59) is een speciale Nationale Molendag fietsroute te verkrijgen, die vijf verschillende molens passeert en 56 km lang is. Ook is er een autoroute beschikbaar. Zowel de auto- als de fietsroutes kosten € 1,95 per stuk.

Ook kan men de aanleg van de dahliatuin in Rekken bewonderen. De dahlia's zijn gepoot op het stuk grond voor en naast de molen en binnen enkele maanden zal dit een ware bloemenzee worden.

Molens hebben eeuwenlang een belangrijke rol gespeeld bij de ontwikkeling van Nederland. Ook al hebben de meeste molens hun economische functie inmiddels verloren, ze zijn nog steeds op veel plekken draaiend te bewonderen dankzij de inzet van talrijke vrijwilligers. Nationale Molendag is dé gelegenheid om deze waardevolle werktuigen te bekijken. De opengestelde molens zijn te herkennen aan de blauwe Molendag-vlag. Op www.nationalemolendag.nl is te zien welke molens zaterdag, zondag of op beide dagen in het land meedoen.

De molen in Rekken: PR Vrienden van de Piepermolen

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant