Johan Schot (links) en Jan Floors.
Johan Schot (links) en Jan Floors.

Vijftigste editie Zomeravond voetbal

Algemeen

Scheidsrechter Jan Floors elke editie van de partij

Eibergen - In 2009 en 2010 werd het toernooi niet gehouden vanwege gebrek aan deelname. Door een samenwerking tussen Sportclub Haarlo en Sportclub Eibergen werd het toernooi toch weer nieuw leven in geblazen en begon het toernooi in 2011 aan een tweede leven. Dit jaar de 50e editie van het Zomeravondvoetbaltoernooi, dat in 1964 begonnen was als bedrijfsvoetbal en zich jarenlang in een grote belangstelling mocht verheugen van zowel deelnemers als toeschouwers.

"We zijn ooit gestart met zestien ploegen. Tegenwoordig nog steeds tien teams," begint Johan Schot, voorzitter van FC Eibergen te vertellen om direct te vervolgen met de namen van hen die het succes van het toernooi toekomt, de initiators; Cor Putman (20 jaar voorzitter), Bep Dekkers, Gerrit Bussink, Herman Landewehrs, Evert Brincate, Herman Izaks, Jan Bijker, Willy Hagens en vanuit de Gelderse Voetbalbond werd Bernard Himmelberg als adviseur benoemd. Deelnemende teams aan het eerste toernooi waren Groot Landeweer, KTV, Zuivelfabriek Coberco, Phenolpers, Meubelindustrie de Tol, Gemavo, Interwand, kamp Holterhoek, gemeente Eibergen, bouwbedrijf Odink, bouwbedrijf Olthof, bouwbedrijf Blankvoort. Later werd het deelnemersveld aangevuld met bedrijven uit de regio Groenlo, Neede, Haaksbergen en Borculo, en namen later langzamerhand caféteams en vriendenteams deel aan het toernooi. Om die reden werd de naam van het toernooi gewijzigd in Zomeravondvoetbal.

Honderden toeschouwers
"De wedstrijden werden jarenlang door honderden toeschouwers bezocht, compleet met spandoeken en een gezond bedrijfschauvinisme. Het leefde enorm," weet Johan Schot nog. "Door steeds meer ploegendiensten werd de deelname minder en kwamen die caféteams erbij." De sfeer bleef de oude vertrouwde sfeer. "Het is een toernooi vooral voor de gezelligheid, met Gerrit Bussink als stuwende kracht van het toernooi. Helaas overleed Gerrit twee jaar geleden, maar gaat het toernooi in zijn geest door zeg maar. De kernbegrippen zijn anno 2016 nog steeds gezelligheid en sportiviteit. De grootste beker is niet voor niets de sportiviteitsbeker. Daarnaast hebben we een prijs voor beste grensrechter en een ludieke prijs, een bak bier, voor het team dat als beste de kleedkamer achterlaat. Er zijn teams die lappen bij wijze van doen de ramen nog van de kleedkamer," lacht Schot.

Jan Floors
De wedstrijden vinden plaats op grote velden en duren 2 x45 minuten. Sinds de start van het toernooi staande wedstrijden onder leiding van gediplomeerde scheidsrechters van de KNVB. Bijzondere plek in de dit keurkorps neemt Jan Floors (69) in. "Elke editie was Jan er bij. Daar neem ik mijn petje diep voor af. Normaal gesproken beslissen we pas vlak van te voren wie de finale mag fluiten, maar dit jaar mag Jan de finale fluiten. Dat heeft hij verdiend, " complimenteert Schot de leidsman uit Neede, die jarenlang op het hoogste amateurniveau actief was. Floors hoort Johan Schot aan en glimlacht. Tegelijkertijd straalt hij van trots. "Ik sta nog steeds op de reservelijst van de KNVB en fluit nog regelmatig derde klasse wedstrijden. Ik doe het nog steeds met ontzettend veel plezier. Ook het fluiten dit toernooi. Of ik nu een wedstrijd in de derde klasse fluit, van FC Eibergen 4 of het Zomeravondvoetbal, dat maakt mij niets uit. Het is een prachtig toernooi."

Toernooi 2016
Het Zomeravondvoetbaltoernooi is inmiddels in volle gang, met teams uit Haarlo, Eibergen, Gelselaar, Rekken, Haaksbergen. De eerste wedstrijden zijn al gespeeld. Tien teams schreven zich. Op de volgende data worden er wedstrijden gespeeld; dinsdag 7 juni (Haarlo), donderdag 9 juni (Haarlo), vrijdag 10 juni (Haarlo), donderdag 16 juni (Eibergen), vrijdag 17 juni (Eibergen). Donderdag 23 juni vinden de kruisfinales plaats (Eibergen), zaterdag 25 juni (Eibergen)vanaf 12.00 de finale, de wedstrijd om de derde en vierde plek, en de wedstrijden om de plaatsen 5 tot en met 10. De entree is gratis.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant