De folkloredansers uit Berkelland die deelnamen aan een internationaal festival in Mexico. Foto: PR.
De folkloredansers uit Berkelland die deelnamen aan een internationaal festival in Mexico. Foto: PR.

Folkloredansers naar Mexico

Algemeen

BERKELLAND – Ze hebben al in talloze Europese landen de Achterhoekse folkloredansen uitgedragen. Vier jaar geleden waren ze zelfs in Zuid-Korea. Donderdag reizen Paul (63) en Marijke (60) Kox voor negentien dagen naar het Midden-Amerikaanse Mexico.

Door Jan Hendriksen

Als actieve leden van de Borculose folkloristische dansgroep De Lebbenbruggedansers maken beide Needenaren deel uit van de 'Dutch Dansers' die Nederland namens de Federatie van Folkloristische Groepen in Nederland vertegenwoordigd op de World Folkloriade in Zacatecas in Mexico. Dit is op folklore gebied één van de grootste evenementen ter wereld Het evenement vindt plaats van 30 juli tot en met 7 augustus. Tenminste vijftig landen en 1800 personen nemen deel.
De Nederlandse groep bestaat uit totaal 28 dansers en muzikanten van vijf verschillende Achterhoekse folkloristische dansgroepen: te weten De Iesselschotsers uit Steenderen, De Knupduukskes uit Vorden, W'iej Schots Vedan uit Barchem, De Lebbenbruggedansers uit Borculo en De Plaggenmeijers uit Rekken/Eibergen. De groep zal in Mexico gekleed gaan in het authentieke Achterhoekse kostuum, ieder van hun eigen streek, waarbij natuurlijk gedanst wordt op klompen. "En of we met onze eigen klompen terugkeren uit Mexico is maar de vraag? Die zijn altijd zeer gewild tijdens dergelijke festivals. Want geen enkele andere folklore groep draagt dergelijk schoeisel. Daarin zijn we een uitzondering en een bezienswaardigheid. We nemen bij voorbaat daarom enkele tientallen kleine klompjes als souvenir mee in onze reiskoffers", zo vertelt Paul Kox die secretaris is van De Lebbenbruggedansers uit Borculo.

Sinds eind vorig jaar is er druk geoefend voor het festival in Mexico. Paul Kox: "Want we dansen als folkloristen bijvoorbeeld de 'Drikusman' elk toch op onze eigen wijze bij onze groepen, ondanks dat we allemaal Achterhoekers zijn. Vroeger werd de wijze van uitvoering van de dansen niet aan het papier toevertrouwd. De 'marskramer' vertelde het rond als hij van dorp naar dorp trok. En iedereen gaf daar zo zijn eigen interpretatie aan."

Naast de 'Drikusman' staan er nog elf andere dansen in Mexico op het repertoire van de 'Dutch Dansers.' Een van die is de 'Höfsche Karmse' vernoemd naar de kermis in de Zutphense wijk De Hoven. Ook ontbreekt natuurlijk de 'De Windmolen' niet evenals de 'Hak en teen' waarbij het gekletter van de klompen niet van de lucht is. Op zaterdag 16 en zondag 17 juli nam de groep als generale repetitie deel aan een groot internationaal folklore festival in het Zuid-Limburgse Brunssum waar alle dansen werden gedemonstreerd.

Voorwaarden
Na de Folkloriade in Zacatecas zullen de 'Dutch Dansers' van 8 tot en met 12 augustus deelnemen aan een plaatselijke festival in de Mexicose provincie Durango. De laatste twee dagen ontvangt de regering van Mexico alle deelnemende groepen in Mexico-Stad en houdt men op zondag 14 augustus een groot slotfeest. Om deel te nemen aan de Folkloriade dienen de groepen aan een aantal voorwaarden te voldoen.

Paul Kox: "Zo is iedere deelnemende groep verplicht om twee jongeren onder de 35 jaar af te vaardigen naar het CIOFF Jeugdforum dat van 1 tot en met 5 augustus ook in Mexico plaats vindt. Hieraan zullen twee leden van de Jongeleu van De Iesselschotsers deelnemen (Ben Lenselink uit Hengelo (G) en Lianne Jansen uit Toldijk). Ook dienen er twee ambachtslieden mee te reizen die ter plekke workshops geven. Voor Nederland zullen dit demonstraties papierknipkunst en houtsnijwerk zijn."

Zelf betalen
De groep vertrekt donderdag 28 juli en zullen op dinsdag 16 augustus terugkeren. Hopelijk met net zo veel mooie belevingen als vier jaar geleden toen het grootste gedeelte van deze groep deelnam aan de Folkloriade in Zuid-Korea. "Dergelijke festivals zijn een groot verbroederingsfeest en de krenten in de pap van de internationale folkloredans. De vliegreis moeten we als deelnemers overigens zelf betalen, de verblijfskosten worden vergoed", zo besluit Paul Kox zijn relaas. Hij kijkt samen met zijn vrouw Marijke reikhalzend uit naar de folklorereis.

De folkloredansers uit Berkelland die deelnamen aan een internationaal festival in Mexico. Foto: PR.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant