Locatie Prins Bernardstraat Eibergen. Foto Rob Stevens
Locatie Prins Bernardstraat Eibergen. Foto Rob Stevens

Sterrenpalet nog geen groenlicht voor locatie Bernardstraat

Algemeen

EIBERGEN - Het leek dinsdag een mooie avond te worden waarbij de gemeenteraad een kredietaanvraag zou honoreren voor de vernieuwbouw van het voormalige schoolgebouw van het Assink aan de Prins Bernardstraat voor VCO Oost Nederland. De Driesprong, het Sterrenpalet en de Julianschool zouden in één keer naar deze nieuwe locatie verhuizen. En al snel. Vorig jaar stelde de gemeenteraad al een krediet beschikbaar van 1,6 miljoen voor vernieuwbouw van VCO Oost Nederland. Nu werd gevraagd om een aanvullend krediet van 385.000 euro voor de vernieuwbouw van het voormalige schoolgebouw van het Assink en nog 1 miljoen euro voor onderzoeken, herinrichting van de vrijkomende locaties en het organiseren van de betrokkenheid van de buurt.

Door Rob Stevens

De kersverse bestuurder van het VCO, de heer Morren en zijn voorganger, de heer Wierstra, maakten gebruik van de spreekgelegenheid voor publiek. Zij memoreerden de samenspraak met de gemeente over hoe de demografische krimp in de Achterhoek in het primair onderwijs bestuurlijk te lijf moest worden gegaan. De stap die dinsdag gezet zou worden was een eerste concrete uitwerking van de samen met de raad opgestelde onderwijsvisie. Dachten ze. Het liep echter anders.

Marian Bolster van het CDA zette de toon. Ze had grote moeite met het voorstel. In 2015 was de onderwijsvisie vastgesteld waarop verder geborduurd zou worden om tot een goed kader te komen voor besluitvorming rond de demografische ontwikkelingen in de Achterhoek, de in dat licht gewenste onderwijshuisvesting en de daarbij te betrekken maatschappelijke partners. Daarna was het proces echter gestokt volgens haar. Het CDA heeft twijfels of het plan rond locatie de Bernardstraat wel de goede weg is. Is het extra krediet dat gevraagd wordt geen blanco cheque voor toekomstige plannen en wensen van de besturen van het openbaar en katholiek onderwijs op de locaties Welkoop en het Simmelink in Eibergen? De partijen CDA, VVD, PvdA, OBL en GroenLinks volgden haar betoog, weergegeven in een motie. Wethouder Han Boer zag het anders. Hij vond dat de raad wel degelijk was betrokken bij de ontwikkeling van een integrale visie op onderwijshuisvesting in tijden van krimp. Hij ziet de Bernardstraat als een 'momentum' , een mooie mogelijkheid het proces in het licht van de onderwijsvisie een versnelling mee te geven op weg naar een gezamenlijk gezette 'punt op de horizon'. Zijn partij D66 en ook Gemeente Belangen steunden hem daarin. Deze partijen toonden vooral vertrouwen in de kwaliteit van het VCO bestuur en hun lerarencorps.

Uiteindelijk werd de motie, mede naar aanleiding van een voorstel van wethouder Boer, ingetrokken. Dat gold ook voor het betreffende agendapunt 14. Er komt nu een nieuwe procesvoorstel van de wethouder waarin de betrokkenheid van de raad rond deze beleidskwestie zwaarder wordt aangezet. Daar waar de meeste kritiek zich op richtte. De raad heeft behoefte aan een gezamenlijk ontwikkeld kader op basis waarvan ingediende huisvestingsplannen en kredietaanvragen in de toekomst van een krimpende Achterhoek worden beoordeeld.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant