Frits en Rie Jansink ontvangen een cadeau van Gerwin en Aleid Starink. Foto: Willy Schenk
Frits en Rie Jansink ontvangen een cadeau van Gerwin en Aleid Starink. Foto: Willy Schenk

Het komt al 40 jaar voor de bakker!

Algemeen

EIBERGEN - Frits Jansink koos in zijn jonge jaren voor het bakkersvak, maar komt niet uit een bakkersfamilie. Hij kon op de technische school in Winterswijk uit een aantal vakken kiezen en besloot toen dat het de bakkersopleiding werd. En dus ging hij met 18 jaar het leerlingstelsel in totdat hij een gediplomeerd bakker was. Hij rondde zelfs zijn patroonsopleiding in een jaar af terwijl er twee jaar voor stond. Spijt heeft hij er naar eigen zeggen nooit van gehad. Het is nog steeds een mooi vak waar afwisseling de boventoon voert.

Door Rob Weeber

Afgelopen zondag was het feest voor de jubilaris die 40 jaar in het vak zit. Zijn huidige werkgever, Gerwin en Aleid Starink van Keurslagerij en Echte Bakker Boenders, hadden een mooi feestje voor hem georganiseerd. Een gezelschap van zo'n vijftig man, familie en collega's, haalde de jubilaris en zijn gezin met een touringcar van Hartemink thuis op, waarna het met een omweg naar HCR Prinsen in Haarlo ging. Daar werden Frits en zijn vrouw Rie mooi in het zonnetje gezet.

Jansink zichtbaar geroerd door alle aandacht

n zijn openingsspeech memoreerde Starink aan het feit dat hij in 2000 de bakkerij van Bennie en Ans Hengeveld overnam, tot dan al 12 jaar de werkgever van Jansink. De overname betekende de start van een tijd van verandering. De winkel werd bij de slagerij getrokken en de werkprocedures werden aangepast. Starink roemde hierbij vooral de flexibiliteit en veerkracht van Jansink bij de overgang naar de nieuwe werkgever, hoewel hij ook erkende dat het niet altijd makkelijk moet zijn geweest. Hij noemde Jansink dan ook met een knipoog 'kneedbaar'. "Frits stond altijd achter de nieuwe situatie". Als dank voor de inzet ontving Jansink een mooi glazen aandenken.

Jansink zelf was evenals zijn vrouw zichtbaar geroerd door alle aandacht die zijn werkgever aan zijn jubileum schonk. Natuurlijk wist hij dat er iets te gebeuren stond, maar het bleef niettemin een verrassing. "Ik heb het bakkersvak altijd met liefde uitgeoefend", aldus Jansink. "Het mooie is de afwisseling. Ik maak zowel brood als banket en heb me nooit willen specialiseren. Soms overleg je met de fabrikant over nieuwe producten en soms maak je zelf iets nieuws. Maar de smaak van de klant is altijd doorslaggevend geweest voor hetgeen we maakten. Als de klant iets niet lekker vond, dan verscheen het niet in de vitrine. Het vak is lichamelijk gezien gelukkig minder zwaar geworden. Vroeger was het inschieten en uithalen van brood een zwaar karwei, maar met de huidige mechanisering is het allemaal beter geworden."

Over zijn huidige werkgever Boenders wil hij kort zijn. Het is een sociaal bedrijf waar veel positieve aandacht voor de werknemers is. Ondanks zijn 40 jaar kan hij echter nog niet met pensioen. Officieel moet hij nog acht jaar werken, hoewel hij wel van de Vitaliteitsregeling gebruik kan maken. Deze regeling valt onder de nieuwe CAO-Bakkersbedrijf en is ter compensatie voor de verhoogde pensioenleeftijd.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant