Het 'spreeuwenproject' is begonnen. Foto: PR
Het 'spreeuwenproject' is begonnen. Foto: PR

FC Eibergen zet spreeuwen in om veld te beschermen

Algemeen

EIBERGEN - Ook deze (na)zomer raakten de natuurgrasvelden van FC Eibergen onbespeelbaar door de overlast van engerlingen en emelten. Deze insecten zijn in staat om de sportvelden behoorlijk te beschadigen. De inzet van spreeuwenkasten zouden het probleem volgens deskundigen van de KNVB en de Vogelbescherming kunnen verhelpen. Deze methode wordt al een aantal jaren succesvol toegepast op enkele Nederlandse golfbanen

Een engerling is de larve van een kever (onder andere de meikever, junikever, rozenkever, etc.). Engerlingen vreten aan de ondergrondse delen van de grasplant van de velden en voeden zich met het groen van het gras. Niet alleen de engerlingen en de emelten richten schaden aan het sportveld aan, maar vooral de kraaien en andere vogels die het sportveld omploegen bij aanwezigheid van engerlingen en emelten. Ook spreeuwen voeden zich met deze emelten en engerlingen. Door de spreeuwen te laten nestelen in de omgeving van de natuurgrasvelden daar waar engerlingen en emelten aanwezig zijn, kan voorkomen worden dat er schade aan de grasmat ontstaat.

De spreeuw broedt soms 2 keer per jaar en krijgt 4 tot 7 jongen. De bodemdieren dienen vooral als voedsel voor de jonge spreeuwen in het nest. Bijkomend voordeel is dat spreeuwen vroeger in het jaar broeden dan de kraai en roek. De spreeuwen zijn in staat om met hun fijne snavel de larve uit de eigen gang te trekken. Roeken en zwarte kraaien daarentegen maken met hun sterke snavel een groter gat en deze vogels beschadigen daardoor de voetbalvelden. Regelmatig valt het op dat meters graszoden door de kraaien worden omgewoeld. De spreeuwen ontdoen dus het sportveld van engerlingen en emelten voordat kraaien en roeken dat kunnen doen. En hiermee voorkomen de spreeuwen de grote beschadiging.

Men moet zich realiseren dat dit een aanpak is die vooral op de middellange termijn resultaat zal hebben. Engerlingen hebben een cyclus van 3 jaar voordat ze van eitje, via de larve fase, een kever worden. De kevers leggen dan weer eitjes enz. En dat door de jaren heen de spreeuwenpopulatie sterk is teruggelopen. Door extra nestmogelijkheden te bieden gaat FC Eibergen proberen meer spreeuwen terug te krijgen in de natuur rondom de velden op de Bijenkamp.

Samenwerking met MAXX Onderwijs
In een samenwerking met MAXX Onderwijs in Neede is FC Eibergen – aangestuurd door Guus ten Brinke - een 'spreeuwenproject' begonnen. Onder leiding van Hans Grooters uit Neede, docent en erkend vogelaar, maken de leerlingen van deze school maar liefst 38 kasten die ze vanaf nu tot uiterlijk in het voorjaar van 2017 op gaan hangen rondom de voetbalvelden 1, 2 en 5.

Door meerdere spreeuwenkasten rondom de natuurgrasvelden op te hangen hoopt FC Eibergen de hiervoor beschreven overlast van engerlingen en emelten mogelijk te voorkomen. En dat hiermee de voetbalvelden er (nog) beter bij te komen liggen wat het spelplezier en veilig sporten zal bevorderen. En het is een mooie opsteker voor de spreeuw.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant