Voorafgaand aan de startersbijeenkomst. Foto Rob Stevens
Voorafgaand aan de startersbijeenkomst. Foto Rob Stevens

Beltrum neemt het heft in eigen handen

Algemeen

BELTRUM - De Hassinkhof in Beltrum is als onderdeel van het Kulturhus maandagavond het kloppend hart van Beltrum. Precies dat wat het wil zijn. Hoe ziet de toekomt er voor Beltrum uit? En hoe gaan we dat zelf bepalen? Daarover had oud en jong het deze maandag op de starters bijeenkomst over de toekomst van wonen in Beltrum. Om negatieve effecten van demografische veranderingen in de nabije toekomst voor te zijn en een positieve lading te geven. Ouderen worden steeds ouder, jong én oud hebben tegenwoordig de toekomst. Maar elke groep heeft wel eigen wensen als het om wonen gaat. Ontwikkelingen die vragen om een antwoord op wat dat betekent voor de woning voorraad. Qua aantallen en kwalitatief, welke aanpassingen zijn nodig? Dat is de problematiek die Beltrum de komende tijd zelf als gemeenschap gaat oppakken.

Door Rob Stevens

Beltrum heeft onder de woningeigenaren in Beltrum en het buitengebied relatief veel 70-plussers. Dat was in de opkomst deze avond niet te merken. Er waren veel jongeren die schijnbaar hun toekomst wel in Beltrum zien. De komende tijd worden ideeën en wensen geïnventariseerd die als leidraad dienen voor aanpassingen in de woningvoorraad. Dat proces wordt aangestuurd door een project- en stuurgroep met daarin vertegenwoordigers van de Raad van Overleg Beltrum, de gemeente en woningbouwcoöperatie ProWonen. Zij allen waren erbij deze avond. Deze aanpak 'van onderaf' trekt de aandacht. Hans Suurmond is bijvoorbeeld kennismakelaar Wonen bij Achterhoek2020. Dat is een samenwerking van ondernemers, maatschappelijke organisaties en overheden. Hun inzet is een (economisch) sterke Achterhoek met een aantrekkelijke woonomgeving en goede verbindingen, zowel fysiek als digitaal. Suurmond: "Beltrum is een uniek project. Vooral omdat de inwoners van Beltrum hier samen de regie hebben over de noodzakelijke veranderingen in hun dorp om de gevolgen van de krimp op te pakken. Het is een goed teken dat er zoveel jongeren op deze avond af komen. We volgen dit traject nauwlettend, ook als voorbeeld voor de vele plaatsen waar zich dezelfde ontwikkelingen voordoen."

KAW (Koöperatieve Architecten Werkplaats) is de organisatie voor stadvernieuwing die het project aanstuurt in Beltrum. Het bedrijf zit onder meer in Groningen waar zich in de provincie een vergelijkbare woonproblematiek afspeelt. Maar Theo Adema van KAW zag dat niet toen hij voor het eerst in Beltrum kwam. Zijn eerste indruk was die van: "Een mooi gezellig dorp, keurige tuinen, een rijk verenigingsleven en geen leegstand. In Oost-Groningen is juist al sprake van veel leegstand en verval." De uitdaging voor Beltrum om dat proces van verval voor te zijn, door tijdig actie te ondernemen. En dat gebeurt nu. Na 2020 zal de krimp namelijk pas echt inzetten. Op den duur komen er ruim 200 woningen vrij waar wat mee moet gebeuren. Sloop, aanpassing, herbestemming, het zijn allemaal mogelijkheden.

Na de pauze ging Beltrum met elkaar in gesprek. Over de kansen die men ziet. Wat heeft Beltrum nodig aan woningen geschikt voor de verschillende bewonersgroepen? Wat is er aan informatie nodig om een urgentiekaart voor Beltrum op te stellen met concreet op te pakken projecten. Er volgt nu eerst een enquête om die informatie onder Beltrummers op te halen en vervolgens om te zetten in concrete projecten. Beltrum zelf heeft de regie in handen.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant