Heleen met haar chocoladeschoen, met daarop de foto van Domien Verschuuren.
Heleen met haar chocoladeschoen, met daarop de foto van Domien Verschuuren.

260.000 views video Heleen Blaauw

Algemeen

Achterhoekse versie Lubach-filmpje groot succes

Door Henri Walterbos

EIBERGEN - Het beste voor het laatst bewaren, oftewel 'lest best'. Het hilarische promotiefilmpje dat Arjan Lubach maakte voor zijn programma 'De week van Lubach,' heeft sinds afgelopen week ook zijn eigen Achterhoekse versie. Het Lubach-filmpje zorgde voor een domino-effect. Diverse landen volgden het voorbeeld van de 'ondeugende' tv-maker, binnen de Nederlandse landsgrenzen volgden provincies het voorbeeld met hilarische filmpjes. Een filmpje uit de Achterhoek kon daarom ook niet uitblijven. Kwam de Achterhoek nog wel aan bod in het filmpje over de provincie Gelderland, met een paar seconden beelden van de Zwarte Cross, uiteraard kunnen we dat in de Achterhoek veel beter zelf, moet Heleen Blaauw (21), talentvol filmmaakster uit Eibergen gedacht hebben. "Het filmpje van Lubach was waanzinnig. Toen ik daarna de filmpjes van andere landen zag en daarna ook Groningen, Friesland en zelfs Twente, dacht ik 'er moet ook een Achterhoekse versie komen.'

'Voice over' Alan Gascoigne
Ze is hier meer dan in geslaagd, met ondermeer een uitleg over de klootschiet-tradtitie. Prominente plekken in Heleen's versie zijn de gezamenlijke trots op Grolsch en de Zwarte Cross. Voor menig Achterhoeker kippenvel, en plots opkomende dorst. Ook het Hootchiekoo-festival in Varsseveld en zelfs Wim's Muziekkelder in Doetinchem komen voorbij. De 'voice over' kan uiteraard alleen maar zijn van de enige 'Englishman in the Achterhook,' woonachtig in Lichtenvoorde; Alan Gascoigne, voormalig gitarist van Normaal. Ook leverden Paul van Druten uit Lichtenvoorde en Sonny Krosenbrink uit Winterswijk hun bijdrage.

Schoen op eten
De video ging na plaatsing, afgelopen maandagavond voor een week, op Facebook direct als een speer. De teller stond zondagavond jongstleden reeds op 260.000 views. Het overviel Heleen compleet. "Toen het filmpje op enkele tienduizenden views stond riep iemand dat het minimaal 200.000 views zou halen. Ik heb toen keihard gelachen en geroepen dat ik dan mijn schoen op zou eten." Dat had ze achteraf beter niet kunnen roepen. Ze werd al snel aan haar uitspraak gehouden. Niet enkel mensen uit haar omgeving hielpen haar herinneren toen de teller maar bleef oplopen, en niet van stoppen wilde weten.

Zo ook Domien Verschuuren, 3FM DJ en presentator van 'Domien, jouw ochtendshow' bij de populairste zender van de publieke omroep. Ze werd woensdagochtend al vroeg 'van het bed gelicht'. Om even voor achten was ze te horen op Nationale radio. Nadat Domien haar van alles gevraagd had over het filmpje en de toch wel bijzondere voice-over, hielp Domien Heleen herinneren aan haar uitspraak, haar schoen op te eten zodra ze de grens van 200.000 views zou passeren. "Weet je nog wat je toen gezegd hebt Heleen?," begon Verschuuren. "Oh jee," reageerde Heleen, en begon het haar te dagen. "Heleen wij gaan nu afspreken dat jij vandaag jouw schoen op gaat eten en dat we dat gaan filmen." "Oké, gaan we dan maar doen," kon Heleen niet anders antwoorden. Uiteraard kwam Heleen haar afspraak na, maar zo'n taaie schoen zag ze niet zo heel erg zitten, ondanks tips op haar Facebookpagina dat ze er ketchup bij diende te serveren, voor de smaak, of maar een sandaal diende te eten, omdat deze minder materiaal bevat. Om haar tegemoet te komen mocht ze uiteindelijk volstaan met een schoen van melkchocolade. Heleen past de volgende keer wel op voor ze iets roept…….Voor de video, zie Facebook Heleen Blaauw en de Facebookpagina van deze krant.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant