Afbeelding

Column Oerend Smart - Boekenstad Bredevoort

Opinie

Jaren geleden bracht ik een bezoek aan Bredevoort. Nog steeds stond het vestingstadje in de gemeente Aalten me helder voor de geest. Boeken waar je keek! In 1993 hadden actievelingen in Bredevoort een lumineus idee om leegstand te bestrijden: trek antiquaren en boekhandelaren aan en maak van het stadje een mekka voor liefhebbers van oude boeken. En dat lukte. Toen ik iemand onlangs vertelde dat ik weer naar Bredevoort wilde, waarschuwde hij me dat de opmars van het online-winkelen ook hier goed te merken was: het aantal antiquariaten en tweedehands boekwinkels was sterk teruggelopen. Hij wees me op een artikel in Trouw uit 2015. 'Vormen de bakken vol boeken een façade waarachter een leegte gaapt? Is de nationale Boekenstad, nog geen kwarteeuw oud, alweer een zinkend schip?', schreef de journaliste met gevoel voor dramatiek.

In zo'n geval denk ik altijd: laat ik zelf maar eens gaan kijken. Op naar Bredevoort! Het was een zondag die zijn naam eer aan deed. Het stadje maakte op mij een levendige indruk – en dat lag niet alleen het lentezonnetje. Goed, niet alle boekenzaken waren open en bij één zaak lag er zelfs een stapel ongeopende post achter het raam. Maar de bezoeker zag aan alles dat hij in een boekenstad was beland. Bij verschillende panden stonden kasten vol boeken. Tegen betaling van hele of halve euro's in een brievenbus kon je ze aanschaffen. Volop keus: Nederlandstalige romans, boeken over geschiedenis, Engelse en Duitse pockets, atlassen, enzovoort. Zonder te weten dat ik ernaar op zoek was, vond ik een handvol prachtige boeken. Om het te vieren, bestelde ik bij Restaurant Bertram op het plein een kop thee met appelgebak. De thee zat in een verpakking in de vorm van een boek. En de appeltaart – die was zo lekker, dat valt met geen pen te beschrijven.

Eén van mijn aankopen in Bredevoort was het boekje Gezegden uut d'n Achterhoek (1983) van D.H. Keuper en D.W. Kobes. Al bladerend viel mijn oog op de spreuk 'Kiekt niet te völle naor de wind of ut waer, dat remt ow de arbeid iedere keer'. Dat lijkt me ook voor Bredevoort een goed advies. Het is waar dat de boekenwereld het door allerlei maatschappelijke ontwikkelingen moeilijk heeft, maar dat betekent niet dat boeken 'uit' zijn. Anders dan de journaliste van Trouw suggereerde, is de nationale Boekenstad geen zinkend schip. Het thema 'boeken' is aantrekkelijk en divers genoeg om er bezoekers mee te trekken, ook al zijn dat misschien niet de doorgewinterde verzamelaars die stad en land aflopen voor dat ene bijzondere boek. Zeker volgend jaar, als Bredevoort als Boekenstad vijfentwintig jaar bestaat, zijn er volop kansen om het stadje in het zonnetje te zetten. Maar ik denk dat ik voor die tijd al een keer terugga, op zoek naar mooie boeken.

Gert-Jan Hospers

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant