Peter Bongen (l) en Gerrit Stomps praten na over de reeëntelling. Foto: Kyra Broshuis
Peter Bongen (l) en Gerrit Stomps praten na over de reeëntelling. Foto: Kyra Broshuis

Peter Bongen en Gerrit Stomps willen meer begrip voor de jagers

Algemeen

'We doen veel meer dan jagen alleen.'

Door Kyra Broshuis

REKKEN- In heel Nederland zijn afgelopen weekend reeën geteld. Zo ook in Rekken waar Peter Bongen (37) en Gerrit Stomps (65) op pad gaan om de reeën in een bepaald gebied te tellen. Bongen, mede-eigenaar bij Praktijk Centrum Bomen, is woonachtig in Zwolle en Stomps, gepensioneerd bouwvakker, woont in het buitengebied van Rekken. Samen tellen ze de dieren in het hen toegewezen gebied. Het is een jaarlijks terugkerende activiteit voor de jagers.

Gezonde reeënpopulatie
"Dit geeft ons een nauwkeurig beeld van de ontwikkeling van de stand. We kijken niet alleen naar de aantallen maar ook naar geslacht en leeftijdsopbouw. Wij, als jagers, dragen zorg voor een gezonde reeënpopulatie die past bij de mogelijkheden in het gebied qua voedsel- en rustmogelijkheden." vertelt het tweetal. Vrijdagavond zijn ze op weg met de auto van Stomps om, in het hen toegewezen gebied, de reeën te tellen. Voor een leek is het moeilijk om de dieren te spotten maar Bongen en Stomps hebben een geoefend oog. "Kijk, die stipjes daar aan de bosrand." Met een verrekijker bepalen ze het aantal dieren en het geslacht. In totaal worden er vrijdagavond 17 reeën geteld, de avond ervoor waren het er 27.

Weten waar je over praat
Bongen en Stomps geven graag openheid van zaken over hun activiteiten. "Iedereen mag voor of tegen de jacht zijn, maar je moet wel weten waar je over praat.", zegt Stomps. "Mensen denken vaak dat we alles schieten maar dat is absoluut niet zo. We gaan heel nauwkeurig te werk. Daarbij komt dat we veel meer doen dan jagen alleen. We organiseren bijvoorbeeld ook wildwandelingen en plaatsen, in samenwerking met de gemeente, de bekende wildspiegels langs de wegen. Een jager is vaker zonder geweer in het veld dat met geweer."

Afschotwild
De twee vertellen over het zogenaamde afschotwild. "Het gaan dan hoofdzakelijk om dieren die oud of kreupel zijn. Maar ook dieren die de rest van de populatie verstoren of achtergebleven kalveren schieten we af. We kijken waar een overschot aan is." De wildbeheereenheid voor het gebied Eibergen-Rekken is zo'n 5000 hectare, onderverdeeld in ruim 30 jachtvelden. De eenheid telt zo'n 85 leden en per jachtveld wordt er gemiddeld één bok en één geit geschoten. "Aan de hand van de draagkracht van het gebied berekenen we hoeveel dieren afgeschoten mogen worden. Ook houden we hierbij rekening met het aantal verkeersslachtoffers onder de dieren. Alleen al in de Achterhoek zijn er afgelopen jaar 600 gemelde aanrijdingen met reeën geweest. Veel aanrijdingen worden niet doorgegeven, het werkelijke aantal is dus groter. Het is daarom heel belangrijk dat de wildstand op peil is."

Aan strikte regels gebonden
Toch blijft bij veel mensen de vraag waarom ze dieren willen doden. Bongen: "Het is niet de bedoeling om zomaar een ree te schieten. We worden ook ingeschakeld om dieren uit hun lijden te verlossen, dan kun je dus met plezier een dier doden. Het is mooi om in de natuur te zijn en de wildstand op peil te houden." Stomps vervolgt: "Tijdens één van de wildwandelingen vroeg een vrouw aan mij of ik haar kind wilde zeggen dat vlees aan de bomen groeit. Dat vind ik absurd, daar werk ik niet aan mee. Mensen moeten weten wat ze eten en waar het vandaan komt." De beide heren benadrukken dat het jagen aan allerlei strikte regels is gebonden. "Je moet eerst een jachtexamen doen en daarvoor moet je uitgebreide kennis hebben van diersoorten, wapens, de wet, schieten, landbouw en veiligheid. Er is uiteraard ook een praktijkexamen. Pas als je alles hebt behaald kun je een jachtakte aanvragen, daarna mag je officieel jagen in aangewezen gebieden en op bepaalde tijden. Het wordt allemaal heel streng gecontroleerd. Je traint heel intensief om een dier met 1 kogel te kunnen doden, dat gaat bijna nooit mis. Soms vlucht een dier in een reflex maar langer dan een paar minuten blijft hij niet leven. Op het moment van schieten staat het dier stil, je richt op hart en longen en dan is het direct afgelopen."

Ontweiden
Een jager heeft, naast jachtrecht ook jachtplicht, legt het tweetal uit. "Dat betekent dat je als jager verplicht bent te zorgen voor een goede wildstand. Dat mensen ons verwijten dat we plezier hebben aan de jacht is vreemd. Een hobby mag toch plezier opleveren? Het zou fijn zijn als mensen weten wat we allemaal nog meer doen." Voor Bongen en Stomps is 't het mooist om het dier daarna ook zelf te ontweiden (ontdoen van ingewanden) en op te eten. Soms worden er ook dieren naar de poelier gebracht. "Dit is echt eerlijk vlees in de meest pure vorm. Van deze dieren weten we zeker dat ze een goed leven hebben gehad en snel en vrijwel pijnloos aan hun eind zijn gekomen. Met het afschieten van de dieren werken we hard aan een gezonde wildpopulatie in een bepaald gebied. Zo houden we de soort op verantwoorde wijze in stand."

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant