Geert Hebels stelt de molen in werking. Foto Rob Stevens
Geert Hebels stelt de molen in werking. Foto Rob Stevens

Molens in bedrijf

Algemeen

EIBERGEN - Het is tien uur zaterdagmorgen als molenaar Geert Hebels de Mallumse watermolen in Eibergen in werking stelt. Hij verwijdert met een balk de schuif die het Berkelwater van het bijna vijf meter grote houten waterrad scheidt. Binnen luttele seconden draait het rad op volle toeren en is de watermolen in bedrijf. Een vergelijkbaar tafereel is in heel Nederland rond dat tijdstip aan de orde. Overal in het land worden verschillende typen molens in bedrijf gesteld. Zaterdag en zondag was het namelijk Nationale Molendag. Dat weekend draaien bijna alle molens van Nederland en waren ruim 950 molens open voor bezoek.

Door Rob Stevens

Tijdens de Nationale Molendag organiseerden vele molenaars extra activiteiten op en rond de molen. In Eibergen verschaft molenaar Geert Hebels en kompanen bezoekers zaterdag informatie. Al verwachtte hij een niet al te grote toeloop. Het weekeinde ervoor was het namelijk al topdrukte tijdens het zeer drukbezochte Lenteweekeinde. De bezoekers die komen kunnen de molen in bedrijf zien. Binnen kunnen deze zelf pannenkoeken bakken van ambachtelijk op de molen gemalen meel. Ook de Piepermolen, een windmolen, in Rekken was het weekeinde in bedrijf. De folkloristische dansgroep de Plaggenmeijers verzorgden er muzikale dansoptredens. De molens in Eibergen en Rekken vallen beide onder de Stichting Eibergse Molens, een stichting tot behoud van deze monumenten.
De vroegste vermelding van de watermolen in Eibergen stamt uit 1424. De molen maakte deel uit van het Hof te Mallem, een leengoed van de Heer van Borculo. De molen was een dwang- of banmolen, wat betekent dat de boeren uit de omgeving verplicht waren daar hun graan te laten malen. Dit verzekerde de heer van inkomsten. Oorspronkelijk was de molen een dubbelmolen, met op de linkeroever een olie- en eekmolen, die in de 17e eeuw ook nog een poosje dienst heeft gedaan als papiermolen. Deze molen brandde in 1755 af en werd herbouwd. In 1917 zakte de molen in de molenkolk in en werd het jaar erop gesloopt. Op de plek van de verdwenen molen werden badhokjes gebouwd. De molenkolk werd tot rond de Tweede Wereldoorlog gebruikt als zwembad.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant