De band UPDATE 7. Foto:  Petra Vonk-Van den Berg
De band UPDATE 7. Foto:  Petra Vonk-Van den Berg

Steeds meer Reuring in de Koepel in Neede

Algemeen

NEEDE - Neede staat bekend als een actief dorp als het om feesten en evenementen gaat en meestal speelt de SEN hierbij een rol. Tot de eigendommen van de SEN behoort ook de muziekkoepel in Neede. Het markante gebouw aan de Oranjelaan stamt uit de tijd dat bijna iedere gemeente wel een open podium had voor het zomers cultureel aanbod in de vorm van 'muziek-, dans- en/of anders uitvoeringen of voorstellingen'. Dit was dan ook de doelomschrijving bij de oprichting van de Stichting Muziekkoepel Neede op 12 juni 1959. Verder werd bepaald dat er op een 'behoorlijke spreiding der te geven concerten' gelet diende te worden.

Door Rob Weeber

Eind jaren zeventig overwoog de stichting om de koepel af te breken in verband met de benodigde restauratiekosten in hoogte van 25.000 gulden. De belangstelling voor het gebruik van de muziekkoepel was toen al tanende. Uiteindelijk stak de gemeente de helpende hand toe en verwierf tevens het eigendom na het opheffen van de Stichting Muziekkoepel Neede op 27 augustus 1979. In 1983 verwierf de Stichting Evenementen Neede '76 (SEN) de muziekkoepel voor een symbolisch bedrag van 1 euro, restaureerde het gebouw en zette het weer in bij evenementen.
Vorig jaar kwam een groep Needenaren bijeen en bedachten dat het gebouw best wat meer reuring kon gebruiken, à la de oorsprongsdoelstellingen bij het ontstaan ervan. Het plan was om in de zomer onder het mom van 'zondag in het park' een aantal buitenevenementen te organiseren met de muziekkoepel als centrum. Voorop stonden locatie en sfeer. Het moest vooral leuk en ongedwongen zijn. En dus werd de Stichting Reuring in de Koepel opgericht, bestaande uit bestuursleden Bas van Hardeveld, Marten Schukkink. Maarten Lodewegs, Karin Langendonk en commissieleden Paul Wamsteeker en Michel van den Berg.

Het eerste evenement was in 2016, een optreden van de big band Trade Ahead met medewerking van Needenaar Frank Douglas. Op 11 juni van dit jaar is er het eerste optreden in 2017. Dan zal de band UPDATE 7 optreden, een muziekgezelschap van zeven professionele spelers die hun sporen ruimschoots verdiend hebben in de meer dan veertig jaar dat ze allemaal al met muziek bezig zijn. Ze zullen herkenbare muziek uit de jaren zestig en zeventig spelen, van rock-and-roll tot cha-cha-cha en van de Cats naar de Eagles.
Medeorganisator Paul Wamsteekers heeft er zin in. "Het moet een echt zomers concert in de buitenlucht worden, waar plezier en ontspanning voorop staat. Iedereen mag zijn eigen stoeltje meenemen of lekker op de grond gaan zitten en er mag gedanst worden. Ook picknicken is toegestaan. Het veld wordt aangekleed met parasols en er is gelegenheid tot het kopen van koffie thee, fris, bier en wijn. Zo hopen we, naast de vrije gift, uit de kosten te komen, want de entree is gratis. Alles draait om goede muziek met de sfeer van de muziekkoepel. Na dit concert komen we dit jaar nog twee keer terug, maar het programma staat nog niet vast."
Het UPDATE 7 concert is op zondagmiddag 11 juni vanaf 14.30 uur. Locatie: Muziekkoepel, Oranjelaan Neede.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant