Fietstocht de boer op Haaksbergen

Algemeen

HAAKSBERGEN - Op donderdag 3 augustus stellen vier bedrijven hun bedrijf open voor het publiek tussen 10.00 en 16.00 uur. Deze keer gaat de tocht richting Beckum.

Per deelnemer is een startbewijs á € 2.50, inclusief route en koffiebon, te koop op 3 augustus bij de startplek op de parkeerplaats bij Zwembad De Wilder (Scholtenhagenweg) tussen 9.30 en 12.30 uur. Kinderen tot en met 14 jaar kunnen gratis onder toezicht van een volwassene meefietsen. Het is verboden honden mee te nemen.

Als eerste is men te gast bij de familie Damveld. Op dit melkveebedrijf worden 120 koeien en bijbehorend jongvee gehouden. De koeien worden gemolken met twee melkrobots. Duurzaamheid staat hoog in het vaandel: Regenwater wordt opgevangen voor hergebruik en 200 zonnepanelen zorgen voor energie. Tevens is er aandacht voor een koe familie waarvan moeder, kleindochter en achterkleindochter tezamen 300.000 liter hebben gegeven. Op deze locatie wordt koffie geschonken.
De tweede locatie is het biologische melkveebedrijf van Frans, José en Geert-Jan Breukers in Beckum. Zij houden 50 melkkoeien in een potstal. Opmerkelijk zijn de diverse kleurslagen van hun dieren. Zij werken met veel oog voor biodiversiteit: Door onder andere het planten van hagen en door het kruidenrijke gras is het aantrekkelijk voor wild, bijen en vogels.
Dan gaat de tocht richting loon- en grondverzetbedrijf Roossink. Naast alle machines en techniek is er ook aandacht voor mens en dier. Erna heeft een praktijk voor voetreflextherapie en voeding en Gerard is imker. Op deze locatie worden pannenkoeken geserveerd.
Het laatste bedrijf in de route is van Alfons en Marjo Aarnink. Zij runnen een boerderij met biologische legkippen. De hoge eisen die gesteld worden aan onder andere het dierwelzijn en de leefruimte voor hun kippen geven meerwaarde aan de eieren ten opzichte van scharreleieren.
Hier is er gelegenheid om nog wat na te praten onder het genot van een drankje.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant