Van alles te beleven op het Achterhoeks Streekfestival. Foto: Susanne ten Have
Van alles te beleven op het Achterhoeks Streekfestival. Foto: Susanne ten Have

Achterhoeks Streekfestival Eibergen groeit

EIBERGEN - Voor de derde keer houdt het bestuur met samenwerking van de vrijwilligers van het Openluchttheater in Eibergen het Achterhoeks Streekfestival. Met dit jaar zelfs 15.000 vierkante meter meer ruimte voor het publiek, wil de organisatie ook meer bezoekers aantrekken. En het Achterhoeks dialect voerde de boventoon in muziek en theater. Een festival voor jong en oud.

Door Susanne ten Have

Het Achterhoeks Streekfestival is iets groter dan de voorgaande jaren. Dit jaar is het feestterrein maar liefst 25.000 vierkante meter groot. En dat is 15.000 meer dan het jaar ervoor. Dialect bandjes, voordrachten en ambachtelijke streekproducten worden aan de man gebracht. Met 80 kramen was er genoeg te bekijken voor de bezoekers.

Oale Höfke
Jam en siroop zoals oma die vroeger maakte. De dames van stichting Oud Noordijk staan voor de tweede keer op het Achterhoeks Streekfestival, vertelt Ennie Zwierzynski. Ze staat in authentieke kledij achter de stand en maakt de toastjes op die voor haar op tafel liggen. "We laten hier vergeten groenten zien zoals de aardbei spinazie. De vruchten je prima door de salade doen", legt ze uit.

Een festival voor jong en oud

De stengels die ze in haar hand houdt lijken op de groene ruccola met daaraan kleine framboosjes. "Door mensen te laten proeven maken ze hiermee kennis en raken ze meer bekend met deze vergeten groente", vult ze aan. "En om het een moderne twist te geven combineren we het met monchou of tzatziki saus." De vrijwilligster van het Oale Höfje vertelt vooral de promotie van de streek belangrijk te vinden. "En ook leren mensen vergeten groenten kennen. De bezoekers zijn allemaal enthousiast, helemaal als ze bijvoorbeeld de raberjam met allerlei verschillende ingrediënten mogen proeven", zegt ze met een glimlach.

Tussen het publiek door marcheren de ganzenhoedsters met hun wit gevederde dieren. Artiesten van theatergroep Raaf uit Winterswijk trekken voorbij. Door hun uitzonderlijke kostuums trekken ze veel bekijks. Camera's en telefoons gaan de lucht zodra ze het publiek naderen. De 40-jarige Martin ten Hoopen uit Neede is vandaag voor het eerst op het Achterhoeks Streekfestival. "Het is vooral een leuk dagje uit. En ik moet eerlijk zeggen dat ik het proeven van de verschillende hapjes nog het meest belangrijk vind."

Dagje uit
Raph Schouten, vrijwilliger en programmamaker van het Openluchttheater is voorzichtig positief over het aantal bezoekers. " Ik kan niet zeggen hoeveel mensen er zijn geweest, maar het is een divers publiek. We investeerden meer in zithoeken en terrassen en dat zie je terug. Mensen blijven langer. In de voorgaande jaren liepen de mensen een ronde om daarna door te gaan. Dit keer bleven bezoekers een halve dag", aldus Raph Schouten.


reageer als eerste
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5221758&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=achterhoeknieuwseibergenneede.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=700,715,716" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>