Nostalgie bij de Piepermolen. foto: PR
Nostalgie bij de Piepermolen. foto: PR

Oogstdag bij Rekkense Piepermolen

REKKEN - De Rekkense Piepermolen is op zaterdag 22 juli het middelpunt van de oogstdag. De Stichting Vrienden van de Piepermolen organiseert dit evenement eens in de twee jaren. Mocht de weersverwachting voor de geplande datum slecht zijn, dan vindt de oogstdag plaats op zaterdag 29 juli a.s.

Vanaf 10.00 uur is de windmolen – bij voldoende wind uiteraard – in bedrijf. Vrijwillige molenaars zorgen er voor dat de wieken draaien en zo mogelijk zullen zij ook graan malen. Daarbij staan ze open voor alle vragen van belangstellenden die dan vrij toegang tot de molen hebben.
's Morgens wordt de rogge op ouderwetse wijze van het land gehaald. Dat gebeurt met een door het paard voortgetrokken maaimachine, maar ook met de hand. In dat geval wordt met behulp van een zig, een soort handzeis, de rogge in bosjes van het land gesneden.
De boeren en boerinnen die op het land werken zetten de roggehalmen op schoven. Kinderen 'pungelen' op het land. Oftewel: zij verzamelen de gevallen aren op het land om toch maar niets van het kostbare graan verloren te laten gaan.
De boeren zullen rond 11.00 uur de halmen dorsen zoals dat vroeger ook gebruikelijk was. Zij doen dat met de dorsvlegel of dorsklepel, maar ook met een originele dorsmachine. Rond 12.30 uur is het etenstijd. De boeren en boerinnen kunnen dan, zoals dat vroeger ook gebeurde, op het land even koffie en brood nuttigen.
Voor de bezoekers zijn er pannenkoeken van op de Mallumse Molen gemalen pannenkoekmeel. De bakker bakt in de buitenoven verse maisbollen die voor belangstellenden te koop zijn.
En als altijd is de Rekkense folkloristische dansgroep De Plaggenmeijers ook van de partij. De dansers zullen rond 11.30 en 13.30 uur enkele dansen demonstreren.
Op het terrein rond de molen worden voor de belangstellenden ook historische oogstmachines en tractoren tentoongesteld. Rond 16.00 uur zijn de activiteiten ten einde.

De toegang tot de activiteiten is gratis.


www.eibergsemolens.nl

reageer als eerste
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5221758&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=achterhoeknieuwseibergenneede.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=700,715,716" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>