De mannen van Jovink 'knappen' er nog één keer 'heavig' op los. Foto: Henri Walterbos
De mannen van Jovink 'knappen' er nog één keer 'heavig' op los. Foto: Henri Walterbos
Video

Jovink zwaait Voederbietels uit op eigen feestje

Bennie Jolink: 'Ik kom alleen maor een betjen gas geven, heur'

Door Henri Walterbos

LICHTENVOORDE - Na 25 jaar Nederlandse podia 'onveilig' te hebben gemaakt, waarvan de laatste tien jaar enkel op hun eigen Zwarte Cross, zwaaide de band Jovink & de Voederbietels 'definitief' af. Een afscheidsfeestje dat een weerzien werd met helden die onderdeel waren van, of een rol speelden in het grote succes dat de band oogstte.

Uiteraard Tante Rikie, naast festvaldirectrice eveneens 'pleegmoeder/kraamzuster' van de band die in haar toespraak kort was naar de terugtredende bandleden: "Ik hol van jullie." Die liefde is wederzijds, getuige de omhelzingen en kussen die volgen. Ook een volop vuur spuwende en met NozemflesJes strooiende 'Maneger Nijman' mocht natuurlijk niet ontbreken. Als grote verrassing voor de 30.000 uitzinnige Voederbietels voor het hoofdpodium verscheen Bennie Jolink in Zwarte Cross-outfit op het podium. "Jongens, mag ik jullie ankondigen, mien vader, onze held, Bennie Jolink," kondigde Gijs Jolink de voormalig Normaal-voorman aan. Een daverend applaus klonk voor de man die misschien wel de grote geestelijke vader van de Zwarte Cross genoemd mag worden. Tijdens het nummer 'Ik bun een Zwarte Crosser' mocht Bennie plaatsnemen op een gereedstaande crossmotor om een 'gas-solo' te verzorgen. "Ik kom alleen maor een betjen gas geven, heur," reageerde Jolink sr op het applaus.

Rebelse teksten
De mannen van Jovink trokken alle registers open om van hun afscheid een daverend feest te maken. Dat werd het. Klassiekers werden luidkeels en woordelijk mee 'gereerd,' door jong tot zeer jong, en oud. Prachtig al die rebelse teksten weer een keer voorbij te horen komen. Betekende Normaal veel voor de identiteit en zelfvertrouwen van 'boeren' en plattelanders in het algemeen, de rol van Jovink mag hierin ook zeker niet onderschat worden met hun pretrock met teksten die naast het afzetten tegen de gevestigde orde hun trots op hun afkomst weergeven: 'Ik bun een rocker, een roller. Ik drink alleen maor bier uut Grolle', 'Nooit meer nooit IKEA', dat waren nummers die ook vrijdagavond voorbijkwamen.

Zelfspot
Ook zelfspot is de mannen niet vreemd. Zou een gemiddeld artiest de schrik om het hart slaan als de menigte je verzoekt op te rotten, de Jovinks genieten ervan en schreven er zelfs een nummer over: 'Jovink rot op.' Zinnen als 'Ik gao nooit meer naor die kutband, in zo'n achterlijke feesttent' worden lachend gezongen. Voor deze keer heft het publiek massaal 'Jovink bedankt' aan, direct door HendrikJan Lovink gepareerd met 'Jovink rot op, dat hij liever hoort. Het siert de mannen die nog steeds dat vleugje rebelse in zich hebben. Wederom werd, in navolging van Normaal, een prachtig stuk Achterhoekse muziekcultuur afgesloten.

Definitef?
Maar wat is definitief? Of het ook echt definitief 'adieu Jovink' is, is nog maar de vraag. "Zeg nooit nooit," laat HendrikJan Lovink weten. "Wie weet als we over een paar jaar weer een keer zin hebben om iets tofs te maken, dan zou dat maar zo kunnen, maar voorlopig zal men het zonder ons moeten doen. We zijn allemaal met andere muzikale projectjes bezig. Ik denk dat het een keer goed is zo."

'Wi-j met mien trouw'n?'
Het optreden zal de heren muzikanten nog lang heugen, maar evenzo geldt dit voor Jasper 'Plakkie' Zwiers en Sjaan Barones van Coeverden, beiden afkomstig uit Holten. Als diehard-Jovink fans waren zij uiteraard aanwezig. Vanwege hun 'status' waren zij echter ook aanwezig bij de laatste repetitie van de band, slechts weggelegd voor een handjevol fans. Was het laatste concert een hele belevenis voor het stel, de repetitie zowaar nog bijzonderder. Het was 'Plakkie' die, op het podium, zijn vriendin Sjaan ten huwelijk vroeg. Als 'Plakkie' vrijdagmorgen nog bijkomt van een eerste zware dag, en vooral nacht, op de camping van de Zwarte Cross, doet hij zijn verhaal. "Ik ken de jongens van Jovink goed. Toen ik in de pauze met Cohen (HendrikJan Lovink,HW) praatte en ik vertelde dat ik Sjaan tijdens de Zwarte Cross ten huwelijk wilde vragen zei hij 'Dat kan hier ok wal.' Dat heb ik toen gedaan," lacht Plakkie die negen jaar lang deel uit maakte van de opbouwcrew van de Zwarte Cross. Sjaan vertelt schor compleet overvallen te zijn door de vraag 'Wi-j met mien trouw'n?'. "We hadden altijd gezegd dat we niet gingen trouwen, dat dat niks voor ons is, maar toen hij het vroeg, heb ik direct 'ja ' gezegd en alleen maar gehuild. We hebben zelfs nog jongens aan het huilen gekregen toen." Ook voor haar is het bijzonder dat Plakkie haar uitgerekend bij de laatste repetitie van Jovink ten huwelijk vroeg. "We kennen de jongens goed. In het afscheidsjaar 2007 zijn we op drie optredens na, bij ieder optreden geweest. Regelmatig zijn de jongens zelf bij ons thuis geweest op de afterparty, na een optreden van zichzelf." Wanneer de heuglijke dag is vertrouwen ze de datum uw verslaggever toe. "Zet moar neet in de krante," lacht Plakkie. "Gin mense wet dat nog. 'T kosten al meuite genog um de familie in te lichten veurdat ze 't van 't filmpje mossen halen dat wi-j goat trouwen, want dat ging hard rond op Facebook."

 Video: PR

reageer als eerste
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5221758&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=achterhoeknieuwseibergenneede.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=700,715,716" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>