Super-eeuwelinge Chrissemeuje

Chrissemeuje, op haar 108ste verjaardag. Foto: Nationaal Archief
Chrissemeuje, op haar 108ste verjaardag. Foto: Nationaal Archief

EIBERGEN - Christina Karnebeek-Backs, ook wel bekend als Chrissemeuje, was gedurende bijna drie jaar de langst levende persoon ter wereld. Christina Karnebeek uit Holterhoek (Eibergen, gemeente Berkelland) overleed in 1959. Een van de vrijwilligers van het Gelders Archief kwam haar overlijdensakte tegen bij het crowdfundingsproject 'Met oprechte deelneming'. Dat project gaat om het ontsluiten van Gelderse overlijdensakten uit de jaren vijftig. Supereeuweling Christina Karnebeek (1849-1959) werd 110 jaar oud.

Toen zij op 2 oktober 1955 106 werd, schreef een dagblad: "Nog nooit was het daar aan de grens bij Holterhoek, waar normaal vrijwel geen verkeer komt, zo druk als deze dag." Naar schatting zo'n tweeduizend mensen kwamen op haar verjaardag af. De politie had maatregelen genomen om overlast te voorkomen. Journalisten meldden dat de zeer oude vrouw bij gunstig weer nog wandelingetjes maakte door de tuin en meehielp met het doppen van boontjes. Haar verjaardagen leidden tot een stormloop van het journaille en haalden zelfs het journaal.

Bij haar 110e verjaardag kreeg zij felicitaties van koningin Juliana. De supereeuwlinge ontving zelfs een televisietoestel cadeau. De Volkskrant noemde haar een 'nationaal monument'. Ze overleed een dikke week na haar 110e verjaardag. Dertig jaar later bezette zij in het Guinness Record Book de negende plaats in het Nederlandse eeuwenlingenklassement. In de Achterhoek is een borrel naar haar vernoemd: het 'Chrissemeuje', half brandewijn, half likeurtje.

Het gaat voortvarend met het project 'Met oprechte deelneming'. Inmiddels hebben 361 deelnemers ruim 67% van de 56.600 scans verwerkt (situatie 14 augustus). Dat is boven verwachting snel.

Bron: Gelders Archief.

Meer berichten