Wim Kleiman komt juichend over de finish in Gendringen. Foto's: Henk van Raaij
Wim Kleiman komt juichend over de finish in Gendringen. Foto's: Henk van Raaij

Wim Kleiman wint Ronde van de Achterhoek

Algemeen

GENDRINGEN - Hij reed weg in de diepe finale en hield op indrukwekkende wijze stand. Wim Kleiman (24) uit Almelo schreef op zondagmiddag 20 augustus de eerste editie van de Ronde van de Achterhoek op zijn naam. Voor Kleiman was het al zijn derde overwinning binnen een week. Eerder won hij al de criteriums van Nunspeet en Markelo. Ook was hij tweede in de Hel van Voerendaal.

Door Luuk Stam

De Ronde van de Achterhoek startte zondag aan het begin van de middag in Aalten en bracht de renners via onder andere Winterswijk, Lichtenvoorde, Groenlo, Ruurlo, Vorden, Steenderen, Doetinchem, 's-Heerenberg en Ulft naar de finish in Gendringen. Hier hadden de renners nog vijf plaatselijke ronden van elk 8 kilometer af te leggen. Die brachten het totaal op 180 kilometer.

In die plaatselijke omlopen in Gendringen reed Wim Kleiman aanvankelijk met tien anderen weg uit het peloton. Vanuit die groep koos de Almeloër in de laatste ronde solo voor de aanval. Zijn oorspronkelijke medevluchters kwamen in de laatste kilometer nog heel kort in de buurt, maar de sprintende Maarten van Trijp (Metec-TKH) en Robin Wennekes (Vlasman) moesten genoegen nemen met plek twee en drie.
Een minuut achter de elf vluchters finishte een flink uitgedund peloton. De Achterhoekse wegen – in het parcours waren ook veel onverharde wegen en klinkerwegen opgenomen – hadden onderweg hun tol geëist. Van de 180 gestarte renners kwamen er slechts 66 over de finish. De fietspaden rondom Gendringen waren ruim een uur voor de finish dan ook al bezaaid met uit de wedstrijd gestapte wielrenners.
Daar had winnaar Wim Kleiman weinig van meegekregen. Nadat hij zich op het podium in Gendringen in de speciaal ontworpen Ronde van de Achterhoek-trui had gehesen, liet hij zijn licht schijnen over de wedstrijd. "Mijn tactiek was om steeds goed voorin te blijven", verklaarde Kleiman. "Op veel plekken waren de wegen smal en er stond veel wind. Als je dan voorin zit, kun je energie sparen. Het heeft goed uitgepakt."

Toen er in de elfkoppige vluchtersgroep onenigheid ontstond, besloot Kleiman zijn kans te wagen. Zijn winst volgt op een bewogen jaar. Dit voorjaar nog kwam de Almelose renner na een val met een schedelbasisfractuur en een lichte hersenschudding in het ziekenhuis terecht. Anderhalve maand geleden kreeg hij ook nog eens te maken met een vervelende kaakontsteking, maar nu is hij volledig terug. "Dit voelt heel goed."
Kleiman was daarnaast lovend over deze nieuwe wedstrijd op de wielerkalender. "Zo'n wedstrijd in de Achterhoek is goed voor het wielrennen hier en goed voor de sponsoren", stelde hij. Dat hij zijn overwinning pakte in het shirt van Sensa Kanjers voor Kanjers – een team vol wielertalent uit het oosten van het land – maakte het nog eens extra mooi. "Ja, ik weet zeker dat het team heel blij met me is."

Ook Keijenborger Rens te Stroet (27) had in Gendringen graag voorin meegestreden om de overwinning. Hij moest echter genoegen nemen met een plek in het peloton. "We hadden met onze ploeg (Destil - Jo Piels Cycling Team, red.) niemand mee in de uiteindelijke kopgroep", blikte Te Stroet terug. "Zelf kon ik op het moment dat ze wegreden niet mee. Dan moet je op kop, maar dan kom je toch wat kracht te kort. Zo'n Wim Kleiman is gewoon echt heel sterk."

Te Stroet verkende onlangs al het totale parcours van de Ronde van de Achterhoek en wist dus wat er deze zondag ging komen. Daar was de rest van het peloton echter ook van op de hoogte. "Als ze weten dat jij hier bekend bent, dan houden ze je in de gaten", gaf Te Stroet aan. "Het is wel een super mooie wedstrijd. Het draaien en keren en de wind maakten het vandaag heel zwaar."

Die ingrediënten leidden ertoe dat amper een derde deel van de gestarte renners de finish haalden. Dat tot tevredenheid van Gerard van Balveren, voorzitter van de organisatie. "Dat er niet veel zijn geëindigd, geeft aan hoe zwaar de koers was", stelde hij. Van Balveren hoopt met de Ronde van de Achterhoek in de toekomst een plek in de Topcompetitie te bemachtigen. Dan zou de wedstrijd tot één van de negen topkoersen in Nederland gaan behoren.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant