Burgemeester Joost van Oostrum keurt het gehaakte lapje. Foto: Rob Weeber
Burgemeester Joost van Oostrum keurt het gehaakte lapje. Foto: Rob Weeber

24-uurs marathon haken in Neede

Algemeen

NEEDE - Handwerken is in en lijkt de nieuwe inzet voor het goede doel te worden. Afgelopen dinsdagmiddag om 16.00 uur begonnen bij Diana's garen- en fourniturenpaleis zo'n acht dames aan een 24-uurszitting voor het initiatief 'Troostdekentje'. In totaal hebben er zo'n dertig mensen gehaakt gedurende de avond en nacht. Het dekentje is bedoeld voor chronisch of levensbedreigende zieke kinderen, prematuur kindje, hersentumor, leukemie et cetera. Bijzondere gast dit keer was burgemeester Joost van Oostrum die de actie erg 'in de haak' vond.

Het idee van de actie Troostdekentje is in januari 2015 opgezet door Margo Loopik uit Almelo en verspreidde zich al snel over andere provincies van het land uit, waaronder Zuid-Holland, Overijssel en Zeeland. Mary-Jane en Gitte zijn de initiatiefnemers voor Neede. Het idee hiervoor ontstond tijdens een high tea. De actie behelst het haken van troostdekentjes voor zieke kinderen. In principe staat de uitvoering vrij, maar er zijn wel enkele richtlijnen waaraan men zich moet houden. Zo moet het dekentje te wassen zijn en niet pluizen of kriebelen. Het beste materiaal ervoor is acryl- en katoengaren. Qua maatvoering kan men kiezen uit drie maten, babydeken, kleine en grote kinderdeken. De kleurstelling is vrij, maar algemeen wordt gewezen op het gebruik van vrolijke kleuren. Ook de broertjes en zusjes en ouders, vrienden en verdere familie van de zieke kinderen kunnen getroost worden. Voor de ouders bestaan er gehaakte zorghartjes in de vorm van een sleutelhanger en voor de broers en zussen zogenaamde zorgvriendjes. Dit zijn gehaakte knuffelpoppen met een mond of een vakje. De bedoeling is dat hier door het zieke kind een zorgwens ingestopt wordt, welke later weer door de ouders teruggelezen kan worden.

Voor de actie Troostdekentje is men afhankelijk van kleine donaties en de inzameling van wol. De initiatiefnemers willen wel benadrukken dat het een 100% non-profit actie is. Het binnengekomen geld is nodig om de pakketten te versturen. Voor meer informatie kan men terecht op de Facebookpagina troostdekentje Overijssel.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant